Ország-világ

2005.06.10. 06:50

Hatvanöt esztendős lett a jugoszláv főindián, számos kalandfilm hőse

A németországi Bad Segebergben élő Gojko Mitic hétfőn ünnepli hatvanötödik születésnapját. A volt NDK egykor híres filmgyára, a DEFA főindiánja azonban még korántsem gondol arra, hogy nyugdíjba vonuljon. Június 25-én újra lóra pattan, hogy az utolsó mohikánként a nézők elé ügessen a tizennegyedik May Károly-fesztiválon.

Gyulay Z.

[caption id="" align="alignleft" width="139"] Akcióban az utolsó mohikán
[/caption]Mitic annak idején délceg alakjával a magyar mozinézők – főként a gyengébbik nemhez tartozók – szívébe zárta magát. A szerbiai Leskovacon született 1940. június 13-án egy parasztgazda gyermekeként. Húsz évvel később testnevelőnek készült, ezért belgrádi tanulmányai idején brit és olasz forgatásokon dublőrként kereste meg a zsebpénzét.

Időközben a DEFA is készült első indiántörténetére, amelynek helyszínét 1965-ben történetesen Jugoszláviában találta meg a rendező. A Nagymedve fiai főszerepére Miticet választották ki, s ezzel megkezdődött karrierje az NDK-ban. Összesen tizenkét alkotás következett 1966 és 1983 között, Mitic mindegyikben a pozitív indián hőst – Osceolát, Tecumsehet – személyesítette meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában