Ország-világ

2005.06.27. 00:00

Jól jön nyáron a nyelvtudás

A diákokra szakosodott közvetítőknek általában nem a munkát kereső fiatal, hanem az őt alkalmazó fizeti a jutalékot. Mégis többen helyezkednek el ismerősök segítségével.

Kaszás Erzsébet

[caption id="" align="alignleft" width="304"] A legtöbb munka képzettséget nem igényel. Fizikai erőt kívánó feladatot kínálnak általában a diákoknak. Csak néhány munkáért fizetnek átlag felett.
[/caption]Nem csak a nyári szünetben, hanem egész évben számtalan munkalehetőség adódik a diákok számára. Ez nem mond ellent annak, hogy a munkát kereső diákok többsége nem vagy csak nehezen tud elhelyezkedni. A kereslet és a kínálat ugyanis nincs összhangban. A fiatalok többsége a későbbi szakmájával vagy a hobbijával kapcsolatos feladatot keres, amit az iskola befejezése után mint szakmai gyakorlatot fel tud mutatni. A kínálat többsége azonban képzettséget nem igénylő segédmunka. A legtöbb ajánlat szórólapterjesztésre és hagyományos fizikai munkákra szól, mint például a rakodás, borítékolás, címkézés. Ennél nehezebb találni adatrögzítést, irodai adminisztratív, telefonos, recepciós munkákat. És még nehezebb nyelvigényes megbízásokat. Ebben azonban a nyári szünet kivétel, mert a turisztikai szezon miatt a rendőrség és a közterület-felügyelet évek óta alkalmaz a saját alkalmazottait kísérő, angolul és/vagy németül beszélő diákokat.

A diákmunkák következő nagy csoportja a marketinghez és piackutatáshoz kapcsolódik. A nagy piackutató cégek szívesen bízzák ugyanis fiatalokra – igaz, elsősorban főiskolásokra, egyetemistákra – a fogyasztói megkérdezéseket és a vevői elégedettség méréséhez a próbavásárlásokat. Az ilyen munkát néhány napos betanítás előzi meg. Egy felmérés szerint a diákok harmada személyes ismerősei révén helyezkedik el dolgozni. Ez esetben azonban nem mindig jelentik be őket a tb-nél. Így azonban lebukás után a diáknak és a munkáltatónak kemény büntetést kell fizetnie. A munkát kereső tanulók másik harmada diákmunka-közvetítők segítségével talál állást. A hat-hét legnagyobb, országos hálózatú iroda mellett több tucatnyi kisebb is működik. Egy regisztrációs adatlap segítségével veszik fel nyilvántartásukba a jelentkezőt. Ha találnak számára valamit, értesítik. A szolgáltatásért általában nem a munkát kereső, hanem a leendő munkaadó fizet a közvetítő irodának, a kialkudott fizetés egy-két százalékát. A diákok harmadik harmada keres munkát közvetítő nélkül. Újságból és az internetes állásajánlatokból.

A diákok havonta 60-70 ezer forintot kapnak kézhez. Az órabér bruttó 330-500 forint között mozog. Kivételként – például a recepciósok, hoszteszek esetében – 800 forint is elérhető, de a szakképzettséget, nyelvtudást igénylő munkával sem lehet sokkal többet keresni. A cégek ugyanis inkább az iskolai kötelező gyakorlati idejüket töltőket részesítik előnyben. És nekik általában nem adnak fizetést (vagy nem hivatalosan), sőt, az iskolával kötött szerződés alapján megspórolják a képzési járulékot is.

A diákmunka-vállalás jogszabályi feltételei

Az érvényben lévő jogszabályok szerint minden 16-ik életévét betöltött, nappali tagozatos diák – ez vonatkozik a Magyarországon tanuló külföldiekre is – szabadon vállalhat a nyári szünetben munkát, anélkül hogy azzal elveszítené a tanulói jogviszonyhoz kötött kedvezményeit, szociális ellátást. A munkaszerződés megkötéséhez azonban szükség van a személyazonosságát igazoló fényképes igazolványra, iskolalátogatási igazolásra, adókártyára és a TAJ-kártyára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában