Ország-világ

2005.06.10. 00:00

Ki bukik Szili Katalin után?

Pattanásig feszült légkörben óriási várakozás előzi meg az MSZP holnapi, rendkívüli kongresszusát. Gyurcsány Ferenc kormányfő tegnap azt mondta, szombaton akár személyi kérdésekben is dönthetnek.

Szakács–Palásti

Nem csitul az MSZP-tagság körében az elégedetlenség a szocialisták számára sikertelen keddi államfőválasztás után. A párt tagjai országszerte lakossági fórumokon fejtik ki álláspontjukat a kialakult helyzettel kapcsolatban. Ezekből egyértelműen megállapítható, nemcsak a kisebbik koalíciós partnert tartják felelősnek, hanem Hiller István pártelnököt is keresetlen szavakkal illetik gyengesége miatt. Úgy tudjuk, bőven kijutott a kritikából szerda este a társadalompolitikai tagozat pécsi ülésén a pártvezetésnek is. Hiller István azonban sikerrel nyugtatgatta a kedélyeket, és végül a jelenlévők is „belátták” a koalíciós együttműködés fontosságát.

Megtudtuk azt is, vannak, akik szívesen leváltanák Hillert, ám a pillanatnyi többség álláspontja szerint ebben az esetben az egész elnökséget meneszteni kellene. Már csak azért is, mert másodszor nem követhető el az, ami 1998-ban történt. Akkor az MSZP elvesztette a választásokat, s ezért egyedül Horn Gyulát tették felelőssé, pedig Szekeres Imre volt a kampányfőnök. Most hasonló helyzet alakult ki, azzal a különbséggel, hogy Szekeres nem kampányfőnök, hanem alelnök. Egyébként – emlékeztettek rá többen is – ő volt az egyik szocialista vezető, aki az elsők között szorgalmazta, hogy nő legyen a köztársaságielnök-jelöltjük. Éppen ezért jobban tenné – mondták –, ha nem kiáltványokat fogalmazna meg utólag, hanem tenné a dolgát. Hasonlóként kellene cselekednie Toller Lászlónak, akiről elterjedt, hogy szeretne pártelnök lenni, valamint őt tartják az egyik belső hatalmi csoportosulás vezéralakjának is. Lapunk számára tegnap Toller László és Szekeres Imre is elérhetetlennek bizonyult.

A belső konfliktusokról senki nem beszél nyíltan, mindenki óvatos, kivár a holnapi rendkívüli kongresszusra. Egyébként Gyurcsány Ferenc kormányfő tegnap azt közölte, kétharmados többség esetén a kongresszus akár személyi kérdésekben is dönthet. A kormányfő reggeli rádióinterjújában beszélt saját szerepéről is. Azt mondta, az utolsó percig bízott abban, hogy lesz közös államfőjelöltje a koalíciónak. Ugyanakkor a miniszterelnök elhárította a saját szerepére utaló kérdést, s mindössze annyit mondott: végig kell gondolni, mi történt, és „ebben helye van egyenes mondatoknak”. Hozzátette: saját értékelését, elemzését a szocialisták szombati kongresszusán ismerteti először. Arra a kérdésre, hogy miként minősítené a köztársaságielnök-választás eredményét, Gyurcsány úgy felelt, a koalíciós pártok szempontjából ez fiaskó. Arra a felvetésre nem kívánt válaszolni, hogy a koalíciós együttműködés felülvizsgálata szóba kerülhet-e holnap. – Először gondolkodni kell, nem indulatoskodni, az országról, a magyar baloldal jövőjéről, a kormányzás felelősségéről van szó – tette hozzá. Álláspontja szerint az államfőválasztást követően a kormányzó pártok le fogják vonni a tanulságot.

Forrásaink egybehangzóan állítják, Szili Katalin bukása miatt Gyurcsány Ferencet is támadják a párton belül. Ugyanakkor az ő pozíciója biztosnak mondható, sőt az országos választási bizottság elnökeként gyakorlatilag kezébe vette a párt irányítását. A kisebbik koalíciós párt szeretné lezárni a számára egyre kényelmetlenebb vitákat a kudarcos államfőválasztás miatt. Erről tanúskodik a párt tegnapi közleménye, amely szerint a liberálisok ezentúl a kormányzásra kívánnak összpontosítani. Hangsúlyozzák, az SZDSZ továbbra is elkötelezett a koalíciós együttműködés folytatásában. A kormányprogram megvalósítását a liberálisok továbbra is a Gyurcsány Ferenc vezette szocialista–liberális koalíciótól várja – áll a dokumentumban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában