Ország-világ

2005.06.06. 00:00

Kisemmiztek az örökségből, apám belehalt

Olvasónk szüleinek közös házát az anya és a testvér saját nevükre íratták. Az apa agyvérzést, majd infarktust kapott, és meghalt. Az anya is. Férfi olvasónk nem jut hozzá az örökséghez.

BAMA

Ha a házat az anya és a testvér a nevére íratta, akkor az kettejük tulajdona lett. Az eljárás törvényes - mondta dr. Schneider Péter jogász. Az apának így az ingatlanon nem volt tulajdonjoga. Fia tehát nem is örökölhet utána. Hacsak be nem bizonyítja, hogy nővére és anyja azért íratták saját nevükre a házat, mert ki akarták őt zárni az apai örökségből. Akkor a férfi igényt támaszthat a tulajdonjogra, illetve a vagyonra. A bizonyítás azonban nagyon nehéz, és a sikerre kevés az esély. Az apa halálának körülményei családi tragédiára utalnak, de ez nem jogi kérdés. Az elhunyt anya után azonban a fiú is örököl, mégpedig a testvérével egyenlő arányban. Amennyiben nem akarják közösen gyakorolni a tulajdonjogot, vagyis együtt használni a házrészt, bírósághoz fordulhatnak. A fiú kérheti a közös tulajdon megszüntetését. Ez lehetséges úgy, hogy az ingatlanban lakó testvér kifizeti a másikat. Vagyis megváltja a tulajdonjogot. Ha nem tudnak megegyezni, a bíróság végső esetben elrendelheti, hogy adják el a házat. Árának felét, tehát a közösen örökölt anyai rész értékének megfelelő összeget kell elfelezniük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában