Ország-világ

2005.06.20. 00:00

Kivonulást ígér Gázából az izraeli miniszterelnök

A Gázai övezetből történő izraeli kivonulás életet lehelhet a békefolyamatba és feltámaszthatja az elakadt közel-keleti útitervet, ha azt rendben és nyugodt körülmények között hajtják végre – jelentette ki vasárnap Ariel Saron izraeli kormányfő. A politikus nem sokkal azelőtt nyilatkozott, hogy találkozott Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel Jeruzsálemben.

BAMA

Saron hangoztatta, hogy a kivonulás sikeres végrehajtása megerősíti az útiterv égisze alatt folyó politikai folyamatot. Hozzátette: ez attól is függ, hogy a palesztinok felhagynak-e a terrorral, az erőszakkal és lázítással, valamint lefegyverzik a terrorcsoportokat és végrehajtják a szükséges reformokat. Az izraeli miniszterelnök hangoztatta, hogy a kivonulás országa számára is nehéz lépés lesz. Azt azonban a kormány és a parlament határozatainak megfelelően végrehajtják. Kitért arra is, hogy az Egyesült Államoknak fontos szerepe van az augusztus közepére tervezett izraeli kivonulás végrehajtásában. Mint mondta: annyi terrorral és vérontással eltelt év után a biztonságos béke és nyugalom megteremtése nem lesz könnyű feladat. Ariel Saron egyben reményét fejezte ki, hogy megszűnik az erőszak, az izraeliek és a palesztinok képesek lesznek megteremteni a békét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában