Ország-világ

2005.06.23. 00:00

London lehet az új központ

Ma körvonalazza elképzeléseit Tony Blair Nagy-Britannia július elsején kezdődő féléves európai uniós elnökségéről.

Toronyi Attila

„Szenvedélyes európai vagyok” – írta a brit miniszterelnök a Bild című német napilap tegnapi számában. Cikkében Tony Blair azokat a félreértéseket akarta eloszlatni, miszerint hazája megtorpedózza az EU keretében folyó együttműködést. Ismeretes, hogy huszonöt tagállamnak főként London ellenállása miatt nem sikerült megállapodásra jutnia a közösség 2007 és 2013 közötti költségvetéséről. A brit kormányfő szerint az uniónak most olyan átfogó reformra van szüksége, amelynek segítségével helyt tud állni a 21. század kihívásaival szemben. Anglia nem akar olyan költségvetést, amelyben a kutatásra és fejlesztésre hétszer kevesebbet fordítanak, mint a mezőgazdaságra. Az agrárágazat a lakosság alig öt százalékát foglalkoztatja, és a társadalmi összterméknek csupán két százalékát adja. „Az innovációba és az oktatásba kell befektetnünk, és nem a teheneket kell támogatnunk napi két euróval.”

Nagy-Britannia mindamellett hajlandó többet fizetni a közös kasszába, de csak akkor, ha a pénz nem a gazdag, hanem a szegény országokba áramlik, és ha ott ésszerűen használják föl, például munkahelyteremtésre. Ezenkívül „azt is ki kell deríteni, hogy Európa egyes népgazdaságai miért képesek munkahelyeket teremteni, mások miért nem” – szögezte le Blair, Németországra is utalva. Az Európai Unió több kereskedelmi övezetnél – szögezte le a miniszterelnök, aki ezzel öszszefüggésben szorgalmazza a közös biztonságpolitikát, az összefogást a klímavédelem és a terrorizmus leküzdése érdekében. Nagy-Britannia nem veti el a szociális Európa jelszavát, ám ennek összhangban kell állnia napjaink feltételeivel. Munkahelyek és gazdasági növekedés nélkül ugyanis ezek a célok szinte elérhetetlenek. Tony Blair nem osztja azok véleményét, akik európai válságról beszélnek. Szerinte inkább esélyek kínálkoznak, amelyeket kár volna elhalasztani. „Ismét kapcsolatot tudunk létesíteni Európa és polgárai között, ha reagálunk szükségleteikre. Eltökélt szándékom ezt elérni, Európa hosszú távú javát szem előtt tartva” – fejtegette a brit miniszterelnök a Bild hasábjain.

Nagy-Britannia igen nehéz időszakban veszi át az elnökséget, ám kísérletet kell tennie a megállapodás elérésére. Szakértők megjegyzik, hogy ez nem lesz könnyű, hiszen a politikai játszma része, vajon hajlandók-e engedni a franciák. A közös agrárpolitika ugyanis Párizs szívügye, és a mezőgazdasági támogatások haszonélvezői nem utolsósorban a gall farmerek. Ha viszont Nagy-Britannia elnöksége alatt sikerülne Tony Blairnek megvalósítania elképzeléseit, akkor átvehetné a kezdeményezést a francia–német tengellyel szemben.

A német kancellár bírálta az angolszász gazdasági koncepciót, s neve említése nélkül Tony Blair brit miniszterelnököt is. „Hiba lenne Európát kizárólag gazdasági szempontból szemlélni. A földrészen bevált társadalmi modellt feltétlenül meg kell őrizni. Az, aki ezt nemzeti önzésből vagy populista indítékból szét akarja rombolni, vétkezik a jövő nemzedéke ellen” – jelentette ki Gerhard Schröder. Egyes kommentátorok az európai vezető szerepért folyó vetélkedést vélik felfedezni Tony Blair és a belpolitikailag meggyöngült Schröder német kancellár, illetve a francia köztársasági elnök, Jacques Chirac között folyó vitában.

José Manuel Barroso: megbénulhat az Európai Unió

Ha nem születik mielőbb megállapodás a közösség hosszú távra szóló költségvetéséről, megbénulhat az Európai Unió – mondta José Manuel Barroso. Az Európai Bizottság elnöke szerint ezt az új kelet-európai tagállamok sínylenék meg elsőként. „Mindenekelőtt a soros elnökséget betöltő országé a felelősség, hogy kompromisszumot munkáljon ki.” Barroso azt követően tartott tájékoztatót, hogy az Európai Bizottság megvitatta a múlt héten lezajlott EU-csúcsértekezlet tanulságait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában