Ország-világ

2005.06.18. 00:00

Nem bír a munkával a főfelügyelet

Az illetékes külföldön van, és rendkívül leterhelt. Így nincs válasz arra, hogy mi a probléma, vagy van-e egyáltalán porobléma a TechCon Kft. egyik engedélyével.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A Tisza közeli Polgár települése mellett valami készül, hiszen, mint az a fotónkon is jól látszik, hatalmas mennyiségű gumihulladékot tárolnak ott valakik
[/caption]Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség főigazgatója, dr. Filotás Ildikó idén március 31-ei keltezéssel levelet kapott két gumihulladékok gyűjtésével és hasznosításával is foglalkozó vállalkozástól. A levélben mint szerződött és együttműködő partnerek tájékoztatást kérnek a TechCon Környezetvédelmi és Energetikai Szolgáltató Kft. számára 14-2930/2003-as számon, a főfelügyelőség által 2003. október 15-én kiadott engedélyéről. A levél szerint az engedélyből ugyanis kiderül, hogy abban a BIOKOM Kft. és így közvetve a Duna-Dráva Cement Kft., mint a hulladék átvevője és hasznosítója került megnevezésre, illetve az engedély kérője a 2003. évben meglévő szerződésre is hivatkozik. Ez azért fontos részlet, mert a begyűjtői engedély kiadásának elengedhetetlen feltétele a hasznosítói oldal igazolása.
A levélírók egyebek mellett leszögezik: a Duna-Dráva Cement Kft. semmilyen üzleti kapcsolatban nem áll, és a határozat kibocsájtásakor sem állt az engedélyessel... Minderről június 6-i számunkban írtunk egy Tiszavasváriban, a régi téglagyár területén lévő gumiabroncs depó kapcsán. Az ügyben felmerült TechCon Kft., levelük tanúsága szerint, szállított Tiszavasváriba és onnan el, használt gumiabroncsot.
A főfelügyelőségnél immár harmadik hete nem tudhattuk meg, hogy pontosan mit léptek az érdeklődő levélre. Bőhm András szóvivő június 9-i elektronikus levele szerint a Duna-Dráva és a BIOKOM cégek tájékoztatást kérő levelére írt válaszlevelet aláírták, és a mai napon (értsd: június 9-én) kerül postázásra. Érdeklődésünkre megtudtuk, hogy a válaszlevél a cikk írásáig még nem érkezett meg a két céghez.
A BIOKOM Kft. menedzsmentje lapunk számára az alábbi nyilatkozatot adta.
„A BIOKOM Kft. levélben információt kért egy őt is érintő engedéllyel kapcsolatban a Környezetvédelmi Főfelügyelőségtől. A levél nem nyilvános közlésre szánt, tájékozódó jellegű, hatóság felé irányuló megkeresés volt. A TechConnal kizárólag 2002. évben volt egy határozott idejű szerződésünk, amely abban az évben le is járt, azóta a cégek között semmilyen üzleti kapcsolat nincs, tehát erre a szerződésünkre csak az időbeli hatály feltüntetése mellett hivatkozhat bárki. A kérdésben nem nyilatkoztunk, erre figyelemmel a piaci jóhírnév megsértésével kapcsolatos bármely állítás megalapozatlan. Levelünkkel kapcsolatban tájékoztatást a hatóságtól társaságunk a mai napig nem kapott, és annak megtörténtéig nem is kívánunk további lépéseket tenni.” A cég vezetői mindezt azért tartják fontosnak közzétenni, mivel a TechCon Kft. ügyvezetője megjegyzést fűzött a kérdéseinkre adott válaszához. Székely Zoltán azt írta, nem tudja, hogy a BIOKOM és a beremendiek miért írták meg levelüket. Szerinte a 14-2930/9/2003. számú engedély megadásánál a két céggel kötött szerződésben konkrét súlyadatok nem szerepeltek, azért azokra nézve a főfelügyelőségtől ők sem kaptak keretet. Székely tudtával a főfelügyelőség egyébként nem érdeklődött a két cégtől a TechConnal való kapcsolatukról. Ha a levél ennek ellenére íródott, akkor abból rossz szándék sejlik, amit csak arra tudtunk visszavezetni, hogy érthetetlen okból rombolni szeretné a piacon kialakult jó hírnevünket.- fogalmaz levelében Székely Zoltán.
Lapunk egy sor kérdést tett fel a főfelügyelőség főigazgatójának címezve. Arról érdeklődtünk, hogy mit tettek a TechCon engedéllyel kapcsolatos ellentmondás feltárása és megszüntetése érdekében. Választ nem kaptunk, hiszen a szóvivő reagálásai szerint az illetékes az egyik nap külföldön van, a másik nap pedig rendkívül leterhelt.

A debreceni TechCon Kft. Polgárba készül?

Tiszavasváriról azt írta Székely Zoltán, hogy ott a Futura Kft. telephelyén tárolták azt a gumiabroncsot, melyet a Futura megrendelésére hasznosításra odaszállítottak. A Futura tervezett hasznósítói beruházása húzódik, ezért telephelyéről az el nem számolt abroncsokat a TechCon egy másik, engedéllyel rendelkező telephelyére szállítják, írta Székely. A Világgazdaság június 10-ei számában Székelyre hivatkozva megírják: a TechCon Kft. Polgáron egy gumierőmű létesítését tervezi. A több mint hatmilliárdosra tervezett beruházás a gumihulladék hasznosítására épülő erőmű lenne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában