Ország-világ

2005.06.25. 00:00

Nem éri meg hétvégén rosszul lenni

Gáldonyi Magdolna

A betegek többsége már tudja, hogy a gyógyszertár nyitvatartási idején túl, pláne hétvégén, nem szabad hirtelen rosszul lenni, mert a megvásárolt patikaszerhez ügyeleti díjat is kell fizetni. Előfordulhat, hogy ez az összeg elérheti a fájdalmat enyhítő gyógyszer vagy a kánikulában kipirult bőrt hűsítő krém árának felét is.
 A kormány már sokadszor igyekszik felszabadítani a patikaalapítás szigorú kötöttségeit. A tervezet szerint éppen azért, hogy a 24 órás gyógyszertárak megnyitásával könnyebben hozzájuthassanak a betegek gyógyszereikhez. Könnyebben hozzájuthattak volna, ha a gyógyszerészkamara nem kényszeríti visszavonulóra a kormányzatot.
Jó, hogy a gyógyszerészkamara ilyen erősen védi a patikusok érdekeit, mert ez a dolga. A kormány át is ad néhány jogosítványt az érdekvédő szervezetnek. Abban ezért nem enged, hogy a gyógyszerárakat valamilyen módon kordában tartsa. Tehát drágábban nem, viszont olcsóbban adhatják a patikusok a növekvő számú, államilag nem támogatott gyógyszert.
A parlamenti szakbizottság elnöke sietett is megjegyezni, hogy továbbra is lehetőség nyílik a patikai árversenyre.
Megnyugtatónak tűnik, ha már nem engednek senkit a patikák közelébe. Az már visszatetsző, hogy a betegekkel íratnak alá tiltakozó petíciókat érdekvédő akciójukban, ugyanis a segítségükre szorulók kiszolgáltatott helyzetben vannak. Holott talán sosem volt még ilyen nagy szükség a patikus és a beteg közötti bizalomra, mint most, a nem támogatott gyógyszerek körének jelentős bővítésével.
Én még bízom a patikusokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában