Ország-világ

2005.06.10. 00:00

Német nyilatkozatháború

Berlinben pattanásig feszült a belpolitikai légkör. Schröder kancellár tegnap Horst Köhlerrel folytatott tárgyalásokat az előrehozott választások lebonyolításáról.

Toronyi Attila

A köztársasági elnök személye példátlan támadások kereszttüzébe került Németországban. Az SPD vezetői azt róják föl a konzervatív kötődésű Köhlernek, hogy beleártja magát a pártpolitikai csatározásokba, és kijelentéseivel az ellenzéknek kedvez. A szociáldemokrata frakció helyettes vezetője azt mondta: Köhlert a CDU kemény magja befolyásolja, ezért nem elfogulatlan. Ráadásul a Nemzetközi Valutaalap korábbi főnökeként túl sok időt töltött Washingtonban, így nem ismeri ki magát a német belpolitikában. A szociáldemokraták valójában attól tartanak, hogy Köhler akadályokat gördít a szeptemberre tervezett, előrehozott választások elé.

Köhler a kereszténydemokraták jelöltjeként került a semlegességet követelő államfői posztra. A bírálatok kiváltó oka a Der Spiegel beszámolója volt, amely szerint a kancellár Köhler előtt feltárta: valójában azért akar új választást, mert az észak-rajna-vesztfáliai vereség után ingatagnak tartja a parlamenti többséget. A szociáldemokraták szerint az elnöki hivatal adta ki a hamburgi hetilapnak a bizalmas körben elhangzottakat. Sajtóközlemények szerint viszont nem felel meg a tényeknek, hogy a kancellár és a szövetségi elnök viszonya megromlott. Maga Gerhard Schröder tűrhetetlen támadásnak minősítette és visszautasította párttársainak Horst Köhlert bíráló szavait. Mindamellett nyílt titok, hogy közöttük korábban is voltak koccanások, legutóbb az észak-rajna-vesztfáliai tartományi választás után. Akkor született meg a döntés Schröder és Müntefering SPD-pártelnök között az idő előtti választások kezdeményezéséről. Ennek kikényszerítése a német alaptörvény értelmében nem egyszerű. A parlament nem oszlathatja föl önmagát, az államfőnek tehát nagy a szerepe az események irányításában.

A kancellárnak el kell veszítenie a bizalmi szavazást ahhoz, hogy kérhesse az államfőt: oszlassa fel a Bundestagot. Amint az egy tegnapi hírműsorban elhangzott, Schröder legfőbb gondja, hogy miként szervezze meg a többséget, amely nem szavaz neki bizalmat. A képviselőházban a kormányzó szociáldemokraták és zöldek vannak többen, ám a jelek szerint egyik frakció sem vállalkozik szívesen a kancellárbuktató szerepre.

A kancellár megbízik az elnök elfogulatlanságában

Gerhard Schröder jövő hét csütörtökig tájékoztatja a parlament alsóházát (Bundestag) terveiről. Eszerint július elsején veti fel a bizalmi kérdést a képviselőházban, ennek okairól is akkor nyilatkozik. Ha a parlament megvonja tőle a bizalmat, az államfő három héten belül feloszlathatja a képviselőházat, és új választást ír ki. A kancellár kijelentette: teljesen megbízik az államfő elfogulatlanságában, és felszólította az SPD politikusait, haladéktalanul hagyják abba Köhler bírálatát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában