Ország-világ

2005.06.23. 00:00

„Nincs itt semmiféle sírkőmaffia”

Senki, még a rendőrség sem tud sírkőmaffia létezéséről. Így egy nem létező bűnszervezet nem állhat a Kozma utcai zsidótemető feldúlása mögött.

Nagy E. D.–Szemán L.

[caption id="" align="alignleft" width="146"] A legtöbb sírt úgy rongálták meg, hogy a fejfát ledöntötték, és a lecsapódó kő a sír többi részét is összetörte
[/caption]A másfélmilliós vérdíj reményében eddig hatan tettek bejelentést a Kozma utcai zsidótemető feldúlásával kapcsolatban a BRFK-nál. A bejelentésekből kettő volt értékelhető. A BRFK-n egy hatfős egység csak a vandálok elfogásán dolgozik. Ám a két állampolgári bejelentés nem szűkítette a lehetséges elkövetők körét. A rendőrség cáfolta azt a lapértesülést, ami szerint a sírkőmaffia érdekei miatt történt, ami történt. Az biztos, sírkőmaffia nem állhat a történtek mögött, hiszen sem a rendőrség, sem a szakma nem hallott róla. – A Budapesti Kőfaragó Mesterek Ipartestületének tagjai nevében elhatárolom magam ettől a rágalomtól – mondta lapunk kérdésére Mikes Lászó (39). A szervezet elnöke hozzátette: hivatalosan senki sem értesítette arról, hogy sírkőkészítőket hoznának összefüggésbe a rongálással. Csak kollégáitól hallotta, hogy a sajtóban – sajnálatos módon – ilyen hírek láttak napvilágot.

Mint ismert, június 15-én fedezték fel a sírkertben, hogy több sírt ismeretlenek megrongáltak. Egy zsidó internetes honlap adatai szerint 132 sírról van szó. Lapunk a helyszínen győződött meg arról: hamis az az állítás, hogy csak új sírokat törtek öszsze. Bár az igaz, hogy a többsége valóban nemrég készülhetett és csak egy-két kőlap régi. Arról több üzletben is érdeklődtünk, hogy mennyibe kerül egy sírkő. Az árak nagyjából azonosak, egy átlagos síremlék felirattal és felállítással együtt csaknem négyszázezer forint.

[caption id="" align="alignright" width="298"] Némelyik sírkő menthetetlenné vált, újat kell készíteni helyettük
[/caption]Mikes László szerint a tetteseknek mintegy húsz tonnát kellett megmozgatniuk. – Ezt nem tehette egy néhány fős részeg társaság – fogalmazott. Azt azonban hozzátette: felháborítónak tartja, hogy olyan mestereket vádolnak ilyesmivel, akik hosszú évekre visszamenően, apáról fiúra öröklődve vezetik cégeiket, és akik szakmájukat magas fokon művelik. Ők építenek és alkotnak. Nem rombolnak. A Kozma utca környékén mintegy negyven sírkőkészítő dolgozik. Mikes László szerint nekik azért sem lenne érdekük, hogy a sírok megrongálódjanak, mert mindenki oda megy vissza megcsináltatni a sírkövet, ahonnan eredetileg hozatta. Hiszen annak a mesterembernek a munkájával volt elégedett. Az viszont ritka, hogy egy parcellában egy mesterember több követ is készítsen, mert ahhoz telített a szakma.

A Kozma utcai temető mellett két sírkőkészítőt is megkérdeztük, mit szólnak az állítólagos sírkőmaffiához. Herczeg László (50) úgy fogalmazott: – Kizárt dolog, hogy sírkőkészítő rongált volna. Fel vagyunk háborodva, úgy kellett nekünk ez, mint púp a hátunkra. Fügedi András (62) már keményebben fogalmazott: – Kikérjük magunknak, hogy legengszterezzenek minket!

A felháborodott mesteremberek most azt fontolgatják, hogy jogi lépéseket tesznek jó hírnevük védelmében. – A rendőrség minden lehetőséget figyelembe vesz, ami megoldáshoz vezethet. Ugyanakkor extrém feltételezés sírkőmaffiáról beszélni. Nem is hallottunk ilyen létezéséről – erősítette meg korábbi nyilatkozatát dr. Tóth Gábor, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese. Az ezredes szerint egyelőre nem zárhatták ki a rasszizmus vagy a vandalizmus lehetőségét sem.

Gyanúsított még nincs

Amint gyanúsítottra bukkannak a rendőrök, már csak idő és pénz kérdése a bizonyítás. A feldúlt temető megrongált síremlékein legalább száz ujj-, tenyérnyomatot és DNS-mintát rögzítettek. Például a szőrszálakból nyert DNS-mintát szinte százszázalékos biztonsággal tudják összehasonlítani a gyanúsítottéval. Csak ahhoz gyanúsított kell. Úgy tudjuk, hogy a nyomozás már operatív eszközökkel is folyik. A rendőröket a titkosszolgálatok is segítik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában