Ország-világ

2005.06.29. 00:00

Sebő a csillagok alatt

Csillagok palotája címmel a népzene és a versek legismertebb hazai népszerűsítője, a Sebő együttes ad koncertet a Benczúr-kertben, ma este 8 órakor. A négytagú zenekar ezúttal Palya Beával és a Kárpátia együttes fiatal zenészeivel erősít.

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="290"] Balról: Orczi Géza, Barvich Iván, Sebő Ferenc és Perger László, a ritka hangszereken játszó zenészek
[/caption]– Olyan összeállítással lepjük meg a közönséget, amelyben szerepel a régi magyar irodalom színe-java – mondja Sebő Ferenc (58). – A műsorban Balassitól kezdve Csokonain át Berzsenyi Dánielig minden nagy magyar költő szerepel. A József Attila-emlékévre tekintettel pár dal elhangzik a 20. század egyik legnagyobb költőjétől is. Ezenkívül felcsendül sok népdal, táncdallam a magyar hagyományból és a középkori emlékeket őrző Balkán zenéjéből. Összeállításunk címét – Csillagok palotája – Balassi Ó, nagy kerek kék ég című verséből kölcsönöztük.
Az együttesnek nemrégiben jelent meg a Helikon Kiadónál József Attila című hangzókönyve. Az album külön érdekessége, hogy a Kedves Jocó című vers archív felvétel 1974-ből. Így ezen Sebő Ferencen kívül a régi Sebő együttes tagjai, Halmos Béla, Éri Péter és Koltay Gergely is muzsikál. A huszonhat dalt tartalmazó CD-n helyet kapott a Kertész leszek, a Tiszta szívvel, a Klárisok és a Medvetánc is.

A zenekar vezetője elárulta, hogy a Benczúr-házban pár hónapja indult Sebő-klub szeptembertől újra folytatódik. – Az emlékezetes Kassák klubbeli estek hagyományait elevenítjük fel havonta egyszer – mondja. – A zenei összeállítások között lesznek hangszerbemutatók, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek olyan ritkán látható, hallható hangszerekkel, mint a tekerőlant, a bolgár tambura, a derbuka és a sámándob. A klubesteknek mindig lesznek vendégei is, zenész barátaink és kortárs költők közül. Az újra feléledő Sebő-klub közvetlen hangulatú esteket ígér, esetenként a közönséget is bevonva a játékba.

A Sebő együttes

1970: megalakul a csapat Alapító tagok: Sebő Ferenc, Sebestyén Márta, Éri Péter, Koltay Gergely, Halmos Béla Jelenlegi tagjai: Sebő Ferenc (ének, tekerőlant, gitár), Barvich Iván (ének, brácsa, koboz, tárogató, pánsíp), Orczi Géza (buzuki, tamburica, sámándob), Perger László (bolgár tambura, brácstambura, gitár)

Alapító tagok: Sebő Ferenc, Sebestyén Márta, Éri Péter, Koltay Gergely, Halmos Béla

Jelenlegi tagjai: Sebő Ferenc (ének, tekerőlant, gitár), Barvich Iván (ének, brácsa, koboz, tárogató, pánsíp), Orczi Géza (buzuki, tamburica, sámándob), Perger László (bolgár tambura, brácstambura, gitár) Balról: Orczi Géza, Barvich Iván, Sebő Ferenc és Perger László, a ritka hangszereken játszó zenészek -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában