Ország-világ

2005.06.08. 06:23

Sólyom László az államfő

Sólyom Lászlót választotta 185 szavazattal államfővé a parlament: a szocialisták jelöltje, Szili Katalin 182 szavazatot kapott. A kormánykoalíció nem tart a válságtól, bár többen Hiller fejét követelik.

Tibay–Palásti–Körmendi

[caption id="" align="alignleft" width="273"] A leköszönő Mádl Ferenc beszédben méltatta utódja felkészültségét, és elsőként köszöntötte Sólyom Lászlót, még az eskütétel előtt
[/caption]Bár hétfőn látszólag még Szili Katalinnak állt a zászló, az államfőválasztás mindkét tegnapi fordulója Sólyom László győzelmét hozta. Az elnöki székhez vezető út azonban korántsem volt zökkenőmentes: az elnökválasztások eddigi történetében még nem fordult elő ilyen szoros és politikai támadásokkal terhes végjáték. – Az alkotmányosság megcsúfolása és a jelöltek megalázása volt mindaz, amit a fideszes képviselők műveltek hétfőn és kedden, a szavazás első két fordulójában. Frakciójuk minden tagjának be kellett mutatnia titkos voksát a jobboldali párt „ellenőreinek” – állította határozottan több szocialista politikus. Mindezt Holló András, az Alkotmánybíróság elnöke lapunknak nem kívánta kommentálni, ám jelezte: a választás után ismerteti véleményét.

A tegnap délelőtti fordulóban 178 szavazat érkezett Szili Katalinra, Sólyom lászlót 186-an támogatták. A harmadik forduló előtt fél órával Áder János, a Fidesz frakcióvezetője rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette ki: pártja úgy tudja, MSZP-MDF koalíció készül, három MDF-es képviselő támogatni fogja Szili Katalint. Áder szerint az MSZP a voksokért tízmilliós nagyságrendű összeget ajánlott fel. Miután a neveket kiszivárogtatták, megkérdeztük az érintett Herényi Károlyt, Csapody Miklóst és Karsai Pétert. Az MDF-es képviselők mindegyike azonnal tagadta a vádakat. Karsai Péter kérdésünkre egyenesen őrültségnek nevezte Áder kijelentését, hozzátéve: a nagyobbik ellenzéki párt „gyalázatosan” viselkedik, „szórakozik a tisztességes képviselőkkel.” Szavazólapját, melyen Sólyom neve szerepelt, a voksolás előtt meg is mutatta Áder Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének.

A harmadik forduló végül nem igazolta a Fidesz átszavazásról szőtt feltételezését. Sólyom Lászlóra 185, ellenfelére 182 szavazat érkezett, egy érvénytelen szavazatot is leadtak. A szavazólapokat ezúttal csak 17 SZDSZ-es adta vissza: három képviselőjük – feltehetően Mécs Imre, Béki Gabriella és Wekler Ferenc – Szili Katalint támogatta. Az MSZP 178 voksa mellett a maradék egy Szilit segítő szavazat Balogh Gyula független képviselőtől érkezett.

Megválasztása utáni első tájékoztatóján Sólyom László úgy fogalmazott: passzív, szigorú, keveset beszélő elnök kíván lenni, olyan, aki ha megszólal, szavának súlya van. Hozzátette: „a sas nem kapkod legyek után, de a sólyom sem.” Kijelentette, nem foglalkozott a megválasztása körüli felfordulással, mondván, a pártok taktikái nem tartoznak rá. Lapunk kérdésére elmondta: az eddigiek ellenére sem támogatja, hogy a következő elnököt már a nép válassza.

Hiller István, az MSZP elnöke úgy nyilatkozott, hogy nem bánták meg döntésüket, mert egy demokratikus folyamat eredményeként, a kongresszus jelölte államfővé a parlament elnökét. Arra a kérdésre, hogy a kudarc hozzájárulhat-e elnöksége elvesztéséhez, röviden csak ennyit mondott: nem. – Gratulálok Sólyom Lászlónak, aki kiváló demokrata, nagyszerű hazafi, méltó utóda Göncz Árpádnak és Mádl Ferencnek – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő ezek után méltatta Szilit is, aki – mint mondta – ebben a küzdelemben méltó ellenfél volt. Gyurcsány leszögezte, a közös célok érdekében a kormány együttműködik az államfővel, a koalíció pedig tovább dolgozik programján. Ezt követően – a kérdéseket meg sem várva – azonnal távozott.

Névjegy

1942. január 3-án született Pécsett. Jogot végzett, majd könyvtárosi képesítést is szerzett. 1969–83-ban az MTA Állam- és Jogtudományi Intézetében, 1970–75-ben az Országgyűlési Könyvtárban tudományos kutató, 1983-tól az ELTE jogtudományi karának polgári jogi tanszékén egyetemi tanár, 1996-tól a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője. 1989-től az Alkotmánybíróság elnökhelyettese, 1990–98-ban első elnöke volt. 2001 óta az MTA levelező tagja. Német, angol és francia nyelven beszél.

Agyérelzáródásos, szavazatvásárlásos voksolás

Óriási presztízsveszteség, ha Sólyom László nyer, de nem hiszem, hogy emiatt a koalíció felbomlik; csak rosszabb hangulatú lesz a kormányzás – mondta lapunknak Medgyessy Péter volt miniszterelnök az elnökválasztási hajcihő második fordulója után. „A koalíciós szerződés aláírásakor sem a budapesti főpolgármester személyéről, sem pedig az államfőválasztásról nem kötöttünk megállapodást az SZDSZ-el” – tette hozzá Medgyessy. A boszszús szocialisták Kovács László volt pártelnököt okolták a kudarcért, mondván: a koalíciós szerződésben azért nem volt szó Mádl utódlásáról, mert Kovács magának akarta a tisztséget. Csakhogy terve a tavaly nyári EP választások után köddé vált. Az utódlás kényes kérdését meg ráhagyta egykori „tanítványaira”. – A saját csökönyösségünknek is köszönhetjük a „buktát”, mert olyan embert jelöltünk, akit a koalíciós partner nem támogatott – mondta egy másik csalódott szocialista „arc”. Az első kormányvereséggel zárult forduló után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök átment az SZDSZ-frakcióhoz, és azt akarta kiharcolni, hogy a koalíciós partner képviselői szavazhassanak a harmadik fordulóban. „Ezt a kérést visszautasítottuk” – közölte Horn Gábor szabaddemokrata ügyvivő. Kisvártatva már attól volt hangos a parlament, hogy megalakult az MSZP-MDF koalíció. A fideszesek egy emberként tudni vélték, Dávid Ibolya azért lett rosszul, mert megtudta: hárman elárulták, és az MSZP burkoltan, pénzzel is beszáll az MDF 2006-os kampányába. Aztán „visszanyalt a jobboldali fagyi”: Láyer József fideszes képviselő ugyanis Szilire szavazott a harmadik fordulóban, majd új szavazólapot kért, és (pártfigyelmeztetés után) végül Sólyomra adta voksát. Bakija állítása szerint véletlen, „fordítva tartotta” ugyanis a szavazólapot. „Tavaly agyérelzáródásom volt, ezért agytágító gyógyszereket szedek. A déli gyógyszert a szavazáskor még nem vettem be, és ilyenkor nem a legtökéletesebb a látásom” – mondta.

Az első kormányvereséggel zárult forduló után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök átment az SZDSZ-frakcióhoz, és azt akarta kiharcolni, hogy a koalíciós partner képviselői szavazhassanak a harmadik fordulóban. „Ezt a kérést visszautasítottuk” – közölte Horn Gábor szabaddemokrata ügyvivő. Kisvártatva már attól volt hangos a parlament, hogy megalakult az MSZP-MDF koalíció. A fideszesek egy emberként tudni vélték, Dávid Ibolya azért lett roszszul, mert megtudta: hárman elárulták, és az MSZP burkoltan, pénzzel is beszáll az MDF 2006-os kampányába. Aztán „visszanyalt a jobboldali fagyi”: Láyer József fideszes képviselő ugyanis Szilire szavazott a harmadik fordulóban, majd új szavazólapot kért, és (pártfigyelmeztetés után) végül Sólyomra adta voksát. Bakija állítása szerint véletlen, „fordítva tartotta” ugyanis a szavazólapot. „Tavaly agyérelzáródásom volt, ezért agytágító gyógyszereket szedek. A déli gyógyszert a szavazáskor még nem vettem be, és ilyenkor nem a legtökéletesebb a látásom” – mondta. A leköszönő Mádl Ferenc beszédben méltatta utódja felkészültségét, és elsőként köszöntötte Sólyom Lászlót, még az eskütétel előtt -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában