Ország-világ

2005.06.07. 00:00

Tiltakoznak a szálloda ellen

Van, aki nem örül annak, hogy ötcsillagos szálloda épül a Tabánban. Szerdán tiltakoznak a civilek.

Tóth Tímea

„Ugye, te sem szeretnéd, hogy a Tabánt ledózerolják, és jólelkű
fiatalok helyett gazdag burzsujok süttessék ott dagadt testüket az ötcsillagos Kempinski Hotel medencéinél? ” - olvasható a holnapi tüntetésre buzdító felhívás az ATTAC Magyarország honlapján. Az Alakulat a Tőketranzakciók Adóztatásának az Állampolgárok Céljára nevű civil szervezet a Tabánban áprilisban kezdődött fakivágások ellen tiltakozik. Attól tartanak, hogy magánterület lesz Budapest egyik utolsó kedvelt szabadtéri, közösségi pihenőhelyéből.

– Ötcsillagos szállodát építenek a Rác fürdő szomszédságába. Az üzemeltető a Kempinski Hotel lesz – mondja Tanay Marcell, a szervezet alelnöke. – Az építkezés miatt az elmúlt hetekben több mint ötven ősfát vágtak ki a Gellérthegy lábánál. És ez csak a kezdet. Tovább folytatódik majd a zöldterület beépítése. Medencék lesznek azon a területen, ahol most a zsonglőrök és a dobosok gyakorolnak. Persze kizárólag fizető szállodavendégeknek, nem az átlegembernek.

Eddig öt zöld szervezet, humanisták és zsonglőrök csatlakoztak az ATTAC felhívásához. A demonstráció este hatkor kezdődik a Tabánban, onnan a Ferenciek terére vonulnak át a tüntetők. A szervezők négy-ötszáz emberre számítanak. Azt mondják, ez lesz az első lépés. Ha a holnapi demonstráció nem vezet kellő eredményre, akkor újabb eszközökhöz folyamodnak. A tervek szerint ősszel nyílik meg a törökfürdőhöz csatlakozó luxusszálloda a Tabánban. A hétmilliárd forintos beruházás tizedét az állam fizeti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában