Ország-világ

2005.06.02. 06:21

Titkos rabtáborhálózat

Éles hangú közleményben utasította vissza az amerikai elnök állításait az Amnesty International. A világ legnagyobb emberi jogi szervezete legutóbbi jelentésében titkos fogolytábor-hálózat fenntartásával vádolta meg az Egyesült Államokat.

BAMA

A dokumentum szerint külföldi őrizetesek százai raboskodnak vádemelés és bírósági eljárás nélkül Guantánamón, és az amerikai kormány nemzetközi jogot sért azzal, hogy megtagadja tőlük az ügyvédi segítséget. George Bush amerikai elnök a jelentésben foglaltakat abszurdnak minősítette, és közölte, hogy az Egyesült Államok világszerte a szabadság érvényesülését ösztönzi.

Viszontválaszában azonban az Amnesty International azt írta: Guantánamo csak a látható része a történetnek. Gyűlnek ugyanis a bizonyítékok arra, hogy az Egyesült Államok Afganisztánban, Irakban és máshol olyan őrzőközpontok hálózatát működteti, ahol titokban, minden megfelelő joghatóságtól távol tart fogva embereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában