Ország-világ

2005.06.02. 06:21

Titkos rabtáborhálózat

Éles hangú közleményben utasította vissza az amerikai elnök állításait az Amnesty International. A világ legnagyobb emberi jogi szervezete legutóbbi jelentésében titkos fogolytábor-hálózat fenntartásával vádolta meg az Egyesült Államokat.

BAMA

A dokumentum szerint külföldi őrizetesek százai raboskodnak vádemelés és bírósági eljárás nélkül Guantánamón, és az amerikai kormány nemzetközi jogot sért azzal, hogy megtagadja tőlük az ügyvédi segítséget. George Bush amerikai elnök a jelentésben foglaltakat abszurdnak minősítette, és közölte, hogy az Egyesült Államok világszerte a szabadság érvényesülését ösztönzi.

Viszontválaszában azonban az Amnesty International azt írta: Guantánamo csak a látható része a történetnek. Gyűlnek ugyanis a bizonyítékok arra, hogy az Egyesült Államok Afganisztánban, Irakban és máshol olyan őrzőközpontok hálózatát működteti, ahol titokban, minden megfelelő joghatóságtól távol tart fogva embereket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában