Ország-világ

2005.06.28. 00:00

Tűzraktárba csomagolt összművészet

Vadonatúj kiállítóhely, alternatív klub, alkotótábor, valóságos összművészeti sziget nyílt a minap a Ferencvárosban.

Körmendi Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="185"] A klub színházi esteknek és zenei rendezvényeknek is helyet ad
[/caption]– Hol a csiszolóvászon? – kérdezte az egyik szervező csütörtökön, úgy éjfél után. Bizony, volt még mit csiszolgatni a helyen, de a megnyitóra mégis minden a helyére került. Úgy tűnik, néhány fiatal és egy mecénás megpróbálja a legtágabban értelmezni a kultúra fogalmát a Ferencvárosban. A Tűzoltó és a Thaly Kálmán utca sarkán álló épületben korábban gyógyászati segédeszközöket gyártottak. A volt gyárépület neve ezentúl Tűzraktár Kulturális Központ. Kiállítótermek, koncertterem és egy sok férőhelyes kocsma, amelynek bevétele biztosítja majd a pénzt a kulturális programokra – így néz ki a hely meg a stratégia.

Ez a „tűzraktáros” elképzelés nem magyar találmány. Az ötletgazda Etienne, egy fiatal, francia művész, aki egyenesen Párizsból hozta az ötletet. Ott látta, miként lehet egy városközepi pusztuló ipari épületet minimális költséggel nagybetűs kultúrházzá alakítani. – Az elképzelés már korábban megszületett, de eddig nem volt megfelelő hely a terv megvalósítására. Aztán sikerült úgy megállapodnunk, hogy az egykori gyár rezsiköltségét mi fedezzük, egyébként szabad kezet kaptunk – mondta az ötletgazda kedves magyarsággal. Lassan hajnali fél kettőre jár. Ilyentájt szokatlan látvány, hogy vagy harminc srác még mindig gőzerővel dolgozik, csiszol, fűrészel, szegel a sötétben. Jó látni, mennyire hisznek abban, hogy a nem túl elegáns kilencedik kerületi „tré” kellős közepén is otthonra találhat az az összetett fogalomkör, amelyet legátfogóbban kultúrának hívhatunk. – Lesz itt kocsmakultúra, zenekultúra, képzőművészeti alkotótábor, és abban is bízunk, hogy a környéken lakók sem néznek majd ránk rossz szemmel.

Az alapítók nem úgy vélekednek a kultúra fogalmáról, mint  megszokott közhely. Ha például író-olvasó találkozóra invitálják a látogatókat, azt sem úgy képzelik el, hogy a meghívott vendég előad, a többiek pedig szótlanul hallgatják. A közönség interaktív módon maga is alakítja az eseményt, miközben beleszól. A Tűzraktár nonprofit összművészeti sziget lesz, ahol reméljük, megél majd az igazi műhelymunka is – mondja Binges Viktória, a sajtóügyek felelőse.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában