Ország-világ

2005.06.14. 00:00

Ugatásra kényszerítették a 063-as számú foglyot

Megszerezte a Time magazin azt a vallatási jegyzőkönyvet, amely egy feltételezett szaúdi terrorista kihallgatásáról készült. Mohammed al-Kahtani az amerikai hatóságok szerint Oszama bin Laden embere, és része volt a 2001. szeptemberi 11-i támadás kivitelezésében.

BAMA

A 063-as foglyot a Kuba területén lévő guantánamói börtöntáborban faggatták – a dokumentum szerint megengedhetetlen módszerekkel. Pontosabban: a hetilap úgy tudja, a speciális vallatásra maga a védelmi miniszter, Donal Rumsfeld adta meg az engedélyt. Al-Kahtanit sokszor húsz órán át bombázták kérdésekkel, nem hagyták aludni, arra kényszerítették, hogy maga alá vizeljen, elviselhetetlenül hangos zenét hallgattattak vele, végül ugatásra is utasították.

Jogvédő szervezetek régóta követelik, hogy az Egyesült Államok zárja be a börtönt, ahol bírósági ítélet nélkül tartanak fogva több száz embert. Washington azonban nem enged. Dick Cheney alelnök a Fox News televízióban tegnap kijelentette: – Fontos megérteni, hogy a Guantánamón fogva tartottak rossz emberek. Úgy értem, többségükben terroristák, akiket Afganisztán harcmezőin vagy az al-Kaida terrorhálózat üldözése során fogtak el. Akiket lehetett, megvizsgáltunk és elengedtünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában