Ország-világ

2005.06.09. 07:19

Ügyeskedők miatt büntetnek

Az evás cégek többsége háborogva kérdezi: miért akar több pénzt kivenni a zsebükből a kormány? Várhatóan 10 százalékkal csökken jövőre az egyszerűsített vállalkozói adót választók bevétele.

Bán Károly

[caption id="" align="alignleft" width="117"] László Csaba expénzügyminiszter nevéhez fűződik az eva. Szerinte siker volt.
[/caption]Veres János pénzügyminiszter kijelentése, miszerint „az evára rámozdultak az ügyeskedők”, lavinát indított el. Az adóhivatal elnökhelyettese ennek nyomán máris bejelentette, hogy hamarosan az evás vállalkozások fokozott ellenőrzésre számíthatnak. Mindez annak tükrében meglepő, hogy Juhász István, az APEH elnökhelyettese szerint az evások túlnyomó többsége jogszerűen teljesíti kötelezettségét, szó sincs tehát tömegesen elkövetett adócsalásról. Tavaly eva-klub is alakult a világhálón, amely társközvetítésre vállalkozott. Miután az evás cégek átlagos bevétele csupán évi 6 millió forint volt, a bevételi határ pedig 25 millió, megpróbáltak partnereket toborozni az evában rejlő adózási előnyök kiaknázására. Az elképzelés az volt, hogy a kiközvetített cég vásároljon üzletrészt az evás cégben, így tevékenységét itt számlázhatja le. A dolog törvényességét senki nem vitatta, ám a klub jelentkezők híján már tavaly nyáron beszüntette működését.

[caption id="" align="alignright" width="117"] Veres János pénzügyminiszter úgy véli, az evára rámozdultak az ügyeskedők
[/caption]A vállalkozások többsége, ma már százezer vállalkozás éppen azért választotta a „nyugalom adóját”, az evát, hogy ne a kiskapukon kelljen közlekedni, ha vállalkozásából tisztességgel meg akar élni. Egy evás befizeti bruttó árbevételének 15 százalékát a költségvetésbe, aztán nyugodtan hajthatja álomra a fejét. Az evások többsége bizonyosan így gondolkodik, s a politikának is ez volt a szándéka, amikor az egyszerűsített vállalkozási adó bevezetését a mostani kormánykoalíció választási programjára tűzte. Ráadásul az evára áttérőknek a vállalkozásukban felhalmozódott eredménytartalék után is adózniuk kellett, ennek 20 százalékát be kellett fizetniük a költségvetésbe. Az eva két és fél esztendeje alatt csupa szépet s jót hallhattunk erről az adózási formáról, amelyet nem kis vita után az Európai Bizottság is szalonképesnek talált. Ehhez képest a pénzügyminiszter mostani kijelentése, miszerint sokan nyerészkednek az eván, legalábbis meglepő. Még akkor is, ha Vadász Iván adószakértő szerint nem vitatható, hogy vissza lehet ezzel élni. Állítólag az evás számláknak árfolyamuk is van.

Elvben a kettős könyvvitelre kényszerített (a kft.-k tartoznak ide) evásoknak gyűjteniük kell a kiadási számlákat, de könyvelniük nem. Esetükben pedig az lehet gyanús, ha nincs kiadásuk, vagyis nincs megőrzött számlájuk, ami arra utalhat, hogy költségeiket más vállalkozásban számolják el. Egy politikai rendelésre született, sebtiben összetákolt adótalálmány miatt, amelynek kiskapuit az ügyeskedők igyekeznek kiaknázni, most az evások teljes táborát kívánja büntetni a pénzügyi kormányzat. A rövidesen a kormány elé kerülő javaslat szerint az evásoknak az eddigi 15 helyett 21 százalék adót kell fizetniük. S mivel az áfa mértéke is 25-ről 21 százalékra csökken, ez ennél a vállalkozói körnél tízszázalékos bevételkiesést eredményez.

László Csaba, egykori pénzügyminiszter az evát sikertörténetként értékeli. Részint azért, mert az evából befolyt adóbevétel túlszárnyalta a költségvetés várakozásait, másrészt pedig jelentős lépés volt a fekete és a szürkegazdaság fehérítésében. S bár a bevezetésekor Magyarország még nem volt az unió tagja, az adónem megalkotásakor már gondot fordítottak arra – mondta a Reggelnek László Csaba – , hogy a konstrukció összhangban legyen az unió adórendszerével.  Az adóhatóságnak dolga, hogy kiszűrje a visszaélőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában