Ország-világ

2005.06.17. 06:27

Újabb botrány a forrásmegosztásban

Ilyen botrányos előterjesztés biztosan nem került volna ki Atkári János főpolgármester-helyettes kezéből. Röviden így összegezte a forrásmegosztás legújabb számsorainak tanulságát Hutiray Gyula (Fidesz), a pénzügyi bizottság tagja.

Zsidai P.

Hét nap alatt óriási változások történtek a kerületekben. Múlt szerdán Rákospalota még 170 millió bevételre számíthatott, egy héttel később már 320 millió forintos elvonásra. Óbuda viszont megőrizte vezető helyét, még akkor is, ha 1,4 milliárdos bevétele 1,2 milliárdra apadt. Csepel az abszolút vesztes, ám múlt heti 820 milliós elvonása 500 millióra csökkent.

– Ezzel lényegében visszaállították a tavalyi számsorokat. Az eljárás logikája az, hogy amelyik kerülettől 2004-ben elvontak, azt idén is büntetik. Akiket jutalmaztak, azok megint pluszhoz jutnak – mondta Hutiray.

Összesen kétmilliárd forintot csoportosítanak át a kerületek között. Ugyanúgy, ahogy 2004-ben, 2005-ben is tíz vesztes kerület áll szemben tizenhárom nyertessel. Emlékezetes: tavaly Atkári János főpolgármester-helyettestől Demszky Gábor a hatásköreivel együtt elvonta a forrásmegosztás egyeztetését. A peremkerületek, élükön Rákospalotával, hevesen tiltakoztak a számsorok ellen, perrel fenyegetőztek. Demszky Tiba Zsoltra bízta a feladatot. A főjegyző tavaly decemberben szép reményekkel el is kezdte az egyeztetéseket, ám tavaszra elfogyott a kezdeti lendület és az akarat.

Tiba Zsolt a bizottsági ülésen most azt közölte, annak ellenére nem fogja a közgyűlés elé terjeszteni, hogy ő készítette az anyagot. Döntését azonban nem indokolta meg. A zűrzavart nagyon jól jellemzi, hogy múlt héten egészen más tervezet került a bizottság elé. Moskovits Péter (MSZP) elnök azonban akkor közölte, hogy tévedés az egész és ne tárgyaljanak róla.

Zsidai P. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában