Ország-világ

2005.06.08. 00:00

Üres szocialista áruházak

Konganak az ürességtől a volt szocialista áruházak a Belvárosban. Van, ahol csak vásárlók nincsenek, másutt az árukészlet szegényes. Sőt, valahol teljesen hiányzik.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Hajdan itt vásároltunk NDK szandált és úttörősípot. Most az enyészetté válik a bezárt Úttörő Áruház. Pedig az értékes épület Budapest szívében áll.
[/caption]Sétánkat az Astoriától kezdjük. A Ferenciek tere felé haladva messziről látszanak az Úttörő Áruház hatalmas betűi. Bejutni nem tudunk. A bezárt üvegajtók mögött az enyészetté válik a hajdani emeletes áruház. Akárcsak az ajtó kulcsát, tulajdonosát is elnyelte a föld. A társaság, amelyik megvásárolta, elköltözött a tudakozóhoz bejelentett címéről. Akik felveszik a telefont a vonal túlsó végén, nem tudják, hova mehetett a cég. Így nem tudtuk megkérdezni, mi a szándékuk az épülettel.

A Blaha Lujza tér felé haladva, a Rákóczi út bal oldalán találjuk a Csillag üzletházat. Aki hamisítatlan, depressziós retro hangulatra vágyik, feltétlenül térjen be. A jobb oldali bejáratnál érdekes színfolt egy kávészaküzlet: óriási a választék igazi szemes kávéból. Az emeletre vezető lépcső viszont feledteti ezt a színfoltot. Odafent elhagyott butikok, üvegkalitkák porosodnak. Az egyikben ott felejtettek egy faxgépet. A folyosón áthaladva lépcsőhöz jutunk. Lent valami büfészerűség, piszkosfehér műanyag székekkel, asztalokkal. Egy teremtett lelket nem látni. Aztán kicsit előrébb ruházati bolt, vevőt itt sincs. Az üzlet berendezése nem túl vonzó. A Nagydiófa utca sarkánál alig olvasható már a hatalmas HÚSÁRUHÁZ felirat. Karaj, comb, oldalas helyett szemüveget, kontaktlencsét árulnak.

A Klauzál utcánál áll a megkopott hírű és fényű Lottó. Az áruházat szétdarabolták. Baloldalt üres kirakat. Tőle jobbra bő választékú, középkategóriás ruhaüzlet. Megjelenésében a mai igényekhez igazodik. Odabent nyoma sincs a kopott igénytelenségnek, a sápadt neonfénynek, a linóleumnak. Igaz, vevőt itt se nagyon láttunk. A Lottó Áruház másik oldalán újra az üres, füstszínű kirakat hangolja le az embert.

Budapest egykori legismertebb áruháza a Corvin sem az, mint volt valaha. Erre csak egy példa: tombol a nyár, rövidnadrágból találunk hat darabot. Ennyi van, várjuk az új árut, tárja szét a karját az eladónéni. Az épület más részeiben lehangoló látvány a sok üres polc. A harmadik emeleti postahivatalban őszintén sajnáljuk a nyomasztó falak közé zárt postás-kisasszonyt. A büfé sincs már a szomszédban. A Keleti pályaudvarhoz közel, az Otthon Áruház újra a bútoroké. Korábban kínai árusok telepedtek meg itt, de gyorsan szedték a sátorfájukat és a bóvlit. Most kifejezetten olcsó bútorokkal tele a földszint és az első emelet. Eligazodni a választékban egy biztonsági őr segít. A bejárat mellett valószínűleg Budapest egyetlen japán-koreai élelmiszerboltját találjuk. Kínálnak itt mindenféle fagyasztott és konzerv tengeri herkentyűt, rákot, polipot. Továbbá mindenféle szójaszószt, beazonosíthatatlan zacskós ételt. A választék zavarbaejtően bőséges, vevőt azonban csak egyet láttunk. Ő is egy távolkeleti hölgy volt.

Hamarosan eldől, mi lesz a Divatcsarnokból. Az elképzelések szerint az építészet csarnokává varázsolnák át az áruházat. Fotókat, modelleket állítanának ki, és itt lenne a kortárs építészet székhelye. Az Andrássy úti épületet négy éve vásárolta meg az állam 1,75 milliárd forintért.

Elmúlt a régi dicsőség

A Blaha Lujza téri Corvin nosztalgikus emblémával hirdeti magát a metró mozgólépcsőjénél. Bevallottan régimódi áruház. Bár az avítt jelző jobban illene rá a halvány neonvilágítással, linóleummal, barna kőpadlóval. Néhol az áru kupacokba pakolva a földön. Az emeleti edényboltot pedig vasketreccel kerítették el.

A Blaha Lujza téri Corvin nosztalgikus emblémával hirdeti magát a metró mozgólépcsőjénél. Bevallottan régimódi áruház. Bár az avítt jelző jobban illene rá a halvány neonvilágítással, linóleummal, barna kőpadlóval. Néhol az áru kupacokba pakolva a földön. Az emeleti edényboltot pedig vasketreccel kerítették el. Hajdan itt vásároltunk NDK szandált és úttörősípot. Most az enyészetté válik a bezárt Úttörő Áruház. Pedig az értékes épület Budapest szívében áll. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában