Ország-világ

2005.06.23. 00:00

Utcákat nyitnak a Ganzban

Felszabdalja a Ganz-telket a józsefvárosi önkormányzat, utcákat alakítanak ki a volt gyárövezetben. Az engedély nélküli épületeket elbontatják.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Innen a magasból nem látszik, de a távol-keleti kereskedők által birtokba vett gyárterületen óriási a rendetlenség. Odalent külön törvények uralkodnak.
[/caption]Ganz-telek ma egy kicsit állam az államban. Belső törvények uralkodnak, a hatóságok számára átláthatatlan a kuszaság. Ide a rendőrök is csak párosával járnak. Azóta van ez így, hogy a volt gyárcsarnokokba távol-keleti kereskedők költöztek. Ők látják el áruval a budapesti butikokat és a kínai üzleteket. Információink szerint minden beszerezhető a falak között, a telep mélyén minden üzlet megköthető. A hírek szerint a távol-keleti alvilág budapesti képviselői is megfordulnak errefelé. Arról is hallani, hogy itt készülnek az országban kapható hamisított ruhaneműk.

A kívülálló számára a Ganz-telek egy hatalmas keleti piac. Mintha nem is Budapesten, hanem Bangkokban vagy Isztambulban járnánk. Rendszertelenül nyílnak egymásból a kisebb-nagyobb üzletek az egykori gyárcsarnokokban. Másutt ponyvát feszítettek ki, az szolgál a bolt tetejéül. Itt még a kék fémkonténerekben is üzletelnek, és minden kapható. Befelé haladva, távolodva a Kőbányai úttól, az ember egyre inkább elveszettnek érzi magát a lerobbant gyármaradványok között.

[caption id="" align="alignright" width="320"] A sorompó mögött hamar keleti piacba botlunk, bármerre is indulunk el
[/caption]Reménytelen vállalkozásnak tűnhet a VIII. kerületi önkormányzat elhatározása, hogy rendet tesz ebben a rendetlenségben. Miasnyikov Péter főépítész számára nem az. Annál is inkább, hiszen a néhány évvel ezelőtti állapotokhoz képest némileg már tisztultak a tulajdonviszonyok. Míg akkoriban négyszáz fölött volt a tulajdonosok száma, ma kilencvennyolcan birtokolják az ingatlant. Pontosabban a rajtuk álló épületet, ugyanis a Ganz egyetlen telek. Józsefváros most arra készül, hogy több telekké szabdalja fel úgy, hogy utcákat nyit a területen. Az engedély nélkül épült házakat, bódékat elbontatják. A Ganz család tagjairól nevezik el az új közterületeket.

A főépítész szerint a rendezett viszonyok között „el fog tűnni, ami nem odavaló”. Nagykereskedelmi központ lehet 5–10 év múlva a Ganzból, ahonnan az egész főváros és az agglomeráció üzleteit elláthatják ruhával és minden más áruval. A negyvenhektáros telek mintegy öt százalékán lakóházak is állhatnak. De teljesen biztosan nem lesz lakóövezet a Ganzból. Pedig korábban a kerület és a főváros ilyen álmokat szövögetett. A terület közel esik a városközponthoz, s ha elbontanák a gyárépületeket, teljesen szabad kezet kaphatnának a beruházók. Annál is inkább, hiszen a talaj nem szennyezett különösebben, csak rozsda lehet a földben. Akár Budapest vigalmi negyede is helyet kaphatna a telken, hiszen se iskola, se óvoda, se templom nincs a közelben. Józsefváros önkormányzata azonban ezt nem tartja jó ötletnek. Olyannyira nem, hogy a tervek szerint amint kialakítják a Ganz utcáit, rögtön fel is szerelnék a prostituáltakat távol tartó térfigyelő kamerákat.

Luxus lakóházak lesznek a régi, piszkos gyárakból

Tavaly a Ganzhoz hasonló rozsdaövezetben épült az új lakások harmincegy százaléka – derül ki a Studio Metropolitana Kht. tanulmányából. Rozsdaövezetnek hívják a volt ipari területeket, ahol felhagytak a termeléssel. Ezek rehabilitációjával világszerte foglalkoznak a nagyvárosok. Budapesten így épült a Marina Part, a Nádorliget és a Kondorosi Lakópark. Nem mindig bontják el a régi gyárépületeket. A Sun Palace-ban, az egyik épületrészben loft lakásokat is kialakítanak. Idén az 1914-ben épült gázgyári mérőtelepet bővítik lakóházzá Riverloft néven.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában