Ország-világ

2005.06.21. 00:00

Veszélyeket rejtenek a strandok

Nyáron az emberek többsége a vízpartra menekül a hőség elől. A fürdés és a napozás nagyszerű időtöltés, de az elővigyázatosság nem árt. Rovatunk szakértője, dr. Vernes Réka háziorvos hasznos tanácsokkal szolgál a jellegzetes gondok ellen.

Kocsis Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="127"] Ha egész nap vízben vagyunk, szinte nem is érezzük a hőséget. Emiatt könnyebben kaphatunk napszúrást.
[/caption]NAPSZÚRÁS, LEÉGÉS
A barnaság érdekében sokan még a déli órákban is a tűző napon tartózkodnak. Vízparton sokkal erősebb a káros sugarak hatása. Hiába a folyamatos krémezés, bizonyos mértékű napsugárzást a bőr képtelen elviselni, csúnyán kivörösödik, felhólyagzik, viszket. Kánikulában a szervezet könnyen túlmelegedhet. Ekkor jelentkeznek a napszúrás tipikus tünetei: láz, fejfájás és hányás. A beteget hűvös, sötét szobába kell vinni, le kell fektetni. Fogyasszon sok folyadékot, lehetőleg limonádét vagy teát.

A HÁZIORVOS TANÁCSA: Bizonyos parfümök, kozmetikumok, gyógyszerek érzékennyé tehetnek a napsugárra, ezeket kerüljük. Napégés esetén nyugtató krémeket használjunk, enyhe fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerek is segíthetnek. Ha megégett a bőr, hagyjuk teljesen meggyógyulni, mielőtt újra napoztatnánk.

KÖTŐHÁRTYA-GYULLADÁS
A meleg vizű strandok zsúfolt medencéiben minden tisztasági szabály betartása mellett is előfordulhatnak különféle kórokozók. Megjelenhetnek baktériumok a kicsi, sekély tavakban is, amelyek vize kánikulában könnyen felmelegszik. Elkerülhetetlen, hogy a gyerekeknek játék közben ne menjen víz a szemükbe. Emiatt leggyakrabban a kicsiknél fordul elő kötőhártya-gyulladás. Ha a gyerek szeme megduzzad, bepirosodik és váladékozik, valószínűleg fertőzést kapott.

A HÁZIORVOS TANÁCSA: A kötőhártya-gyulladás érintéssel nagyon könnyen terjed, kézzel is átvihető például egyik szemről a másikra. Gyakori kézmosással általában megelőzhető. A beteg szemet és környékét felforralt majd lehűtött kamillás vízzel ápoljuk. Néhány napig tartó antibiotikumos, szemcseppes kezeléstől a gyulladás legtöbbször elmúlik.

HASMENÉS
Bárkivel előfordulhat, hogy véletlenül kortyol egyet az uszoda vagy a tó vizéből. Ha a víz nem elég tiszta, könnyen bélfertőzést kaphatunk, ami hasfájást, hasmenést vagy bélhurutot okozhat. Hasmenés esetén elsősorban a test folyadék- és ásványisó-veszteségét kell pótolni.

A HÁZIORVOS TANÁCSA: A legtöbb hasmenés 48-72 órán belül kezelés nélkül is elmúlik. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha a hasmenés lázzal, véres széklettel jár, három napon belül nem javul a helyzet vagy ha kisgyermeknél, csecsemőnél vagy más betegségekben is szenvedő idős embereknél jelentkezik. Megfelelő folyadékpótló ital készíthető, ha 2,5 dl felforralt, lehűtött vízhez egy csipetnyi sót és egy teáskanálnyi cukrot adunk.

GOMBÁS FERTŐZÉSEK
A láb- vagy körömgomba ott fenyeget, ahol állandó a nedvesség: strandokon, uszodákban, közös zuhanyzókban. Aki fürdés után nem törli szárazra a lábujjai közét, előbb-utóbb megfertőződik, hiszen a kórokozó azon a területen telepszik meg a legszívesebben. Megelőzheti a bajt, ha a medence partján és a zuhanyzóban mindig gumipapucsban jár. Amikor kilép a vízből, mindig alaposan tusoljon le, majd a lábát törölje szárazra. Lábkörmeit ne vágja túlságosan rövidre, mert megsértheti a körömágyat, és még inkább kiteszi azt a fertőzés veszélyének.

A HÁZIORVOS TANÁCSA: A láb gombás fertőzése elsősorban a lábujjak között és a körmök alatt jellemző. Tünete az ujjak közötti viszketés és hámlás, ami lassan átterjed a többi lábujjra is. Megelőzése érdekében fontos, hogy szárazon tartsuk a lábunkat, és megfelelően szellőző lábbelit viseljünk. A kialakult fertőzés gombaölő szert tartalmazó kenőccsel, sprayjel gyógyítható.

Egész nyáron ellenőrzik a medencék vízminőségét az ÁNTSZ munkatársai

Szezon előtt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) munkatársai helyszíni szemlén győződnek meg arról, hogy a strandok üzemeltetői gondoskodtak-e az előírt minőségi követelmények betartásáról. Ellenőrzik a medencék vizének minőségét, a tisztításról gondoskodó vízvisszaforgató berendezés működését és a fertőtlenítőszerek adagolását. A megnyitást csak akkor engedélyezik, ha mindent rendben találnak. Az üzemeltetőnek a továbbiakban folyamatosan vizsgáltatnia kell a víz tisztaságát valamely, erre szakosodott laboratóriumban. Az ÁNTSZ emberei nyáron többször, szúrópróba szerűen ellenőrzik a vízminőséget, és ha az nem megfelelő, azonnal intézkednek.

Ellenőrzik a medencék vizének minőségét, a tisztításról gondoskodó vízvisszaforgató berendezés működését és a fertőtlenítőszerek adagolását. A megnyitást csak akkor engedélyezik, ha mindent rendben találnak.

Az üzemeltetőnek a továbbiakban folyamatosan vizsgáltatnia kell a víz tisztaságát valamely, erre szakosodott laboratóriumban. Az ÁNTSZ emberei nyáron többször, szúrópróba szerűen ellenőrzik a vízminőséget, és ha az nem megfelelő, azonnal intézkednek. Ha egész nap vízben vagyunk, szinte nem is érezzük a hőséget. Emiatt könnyebben kaphatunk napszúrást. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában