Ország-világ

2005.06.23. 00:00

Zárják le határaikat Irak szomszédai

Ellenőrizzék hatékonyabban határaikat az Irakkal szomszédos országok – szólította föl tegnap a térség államait a brüsszeli Irak-konferencia. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter Szíriát külön is sürgette, hogy garantálja határainak átjárhatatlanságát, s tegye lehetetlenné ezzel terroristák bejutását a közép-keleti országba.

BAMA

A kiadott közlemény szerint a tanácskozás résztvevői a júliusi jordániai tanácskozásig kidolgozzák, miként tudnák összehangolni Iraknak nyújtott gazdasági segítségüket. Felkérték az iraki kormányt: készítsen részletes listát arról, mik a legfőbb szempontjai a külföldi támogatásokat illetően.

Tegnap egyébként mintegy száz iraki síita tüntetett a tanácskozás színhelyének közelében, támogatásáról biztosítva a bagdadi kormányt. Tábláikon azt hirdették, hogy Irakban nincs helye a terrorizmusnak. Az al-Kaida iraki csoportja viszont elítélte a brüsszeli Irak-konferenciát, amelynek szerinte az ország megsemmisítése a célja. A nemzetközi terrorhálózat szerint az USA azért „kér segítséget, hogy elkerülje az elkerülhetetlen vereséget a csapatai által elszenvedett veszteségek után”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában