Ország-világ

2005.07.09. 00:00

A biztosítások drágulása várható

Arról megoszlanak a vélemények, hogy a hazai biztosítási piacot mennyire érinti az újabb terrortámadás. A világpiacon azonban a díjak drágulása várható.

Bak Mihály – Juhász Ádám

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A londonihoz hasonló robbantás után az utasok Magyarországon a jegybe és bérletbe épített baleset-biztosítás alapján kaphatnak pénzt sebesülés, elhalálozás esetén is
[/caption]A nagy terrorista merényletek a fejlett világ gazdasági életét is megrázhatják. A biztosítási piacot például alaposan felforgatta a 2001. szeptember 11-i támadás. Ez a világ sajátos piramis alakú rendszer. A nagy nemzetközi társaságok leányvállalataikkal hálózzák be a Földet, az anyacégek úgynevezett viszontbiztosítással állnak helyi érdekeltségeik mögé. Ezek a multi társaságok pedig a néhány viszontbiztosítónál kötnek szerződést. A károk – természeti csapás vagy terrorista merényletek miatt – végül ezeknél a viszontbiztosítóknál összegeződnek.
A New York-i merénylet után a viszontbiztosítások összege háromszorosára emelkedett. Ennek következtében egyes magyarországi vagyonbiztosítások is drágultak 10-20 százalékkal.
Az OECD – miként azt csütörtöki számunkban megírtuk – egyenesen a biztosítási világpiac összeomlását is lehetségesnek tartja egy újabb, a 2001-eshez hasonló merénylet esetén. Teljes körű biztosítást általában nem is lehet kötni kémiai, biológiai vagy nukleáris terrorcselekmény káraira, s az „egyszerű” robbantás megtörténtekor is gyakran kizárják a kártérítést. Máskor – például bevásárlóközpontok esetében – olyan magas díjat kérnek, amelyet már nem éri meg fizetni.
Ha azonban a tömegközlekedést éri támadás, hazánkban van kártérítés. Terrorcselekmény esetén a jegyhez és bérlethez kapcsolódó baleset-biztosítás alapján fizet az utasoknak a BKV-val szerződött Generali Providencia Biztosító – jelentette ki lapunknak Papp-Váry Borbála,
a biztosító kommunikációs vezetője. A biztosítás hatálya a különjáratokra is kiterjed, az utazás ideje alatt a járműre felszállástól annak elhagyásáig. Biztosított az a személy és kísérője is, aki a BKV üzemeltetésébe tartozó járdán vagy járdaszigeten, valamint a végállomások területén utazási céllal tartózkodik.
Nincs egyetértés abban, hogy a londoni merénylet után várható-e a hazai vagyonbiztosítások drágulása. Az Aegon Magyarország vezérigazgatója, Kepecs Gábor úgy véli, hogy a viszontbiztosítások terén tovább keményedik a piac. Biztosítási alkuszok szerint ez meg fog jelenni az egyes szerződésekben is. Az Allianz Hungária kommunikációs igazgatója, Sipos József a magánszemélyek biztosításaiban nem vár érdemi változást.

Baleset-biztosítási összeg havi és hosszabb idejű BKV-bérletre (Ft)

Elhalálozás 1,2 millió Rokkantság 10 százalék felett 1,2 millió Csonttörés 10 000 Kórházi térítés 1500/nap Keresőképtelenség 500/nap Műtéti térítés 100 000 Költségtérítés 100 000 Forrás: BKV Rt.

Rokkantság 10 százalék felett 1,2 millió

Csonttörés 10 000

Kórházi térítés 1500/nap

Keresőképtelenség 500/nap

Műtéti térítés 100 000

Költségtérítés 100 000

Forrás: BKV Rt. A londonihoz hasonló robbantás után az utasok Magyarországon a jegybe és bérletbe épített baleset-biztosítás alapján kaphatnak pénzt sebesülés, elhalálozás esetén is -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában