Ország-világ

2005.07.12. 07:50

A Sopron indul a kupában

A jelentős anyagi veszteséget szenvedett Sopronnál felvetődött a kérdés: képes-e vállalni a nemzetközi szereplést.

Lázár Lajos

[caption id="" align="alignleft" width="179"] A tavasszal készült felvételen még tele volt a soproni játékosok meze támogatóval. Sajnos indokolt a múlt idő.
[/caption]A Magyar Kupa döntője utáni eufóriában senki sem gondolt arra, hogy pár héttel később a csapat léte megkérdőjeleződik. A két legnagyobb szponzor kiválása után a klub éves költségvetése a tűréshatárig csökkent. Több kulcsjátékos után hétfőn az edző, Pintér Attila már távozott. – Miután két korábbi támogató is otthagyta a klubot, új befektető érkezik, aki nem velem képzeli el jövőt. Békességben váltunk el –mondta Pintér.

Az európai szövetség tagállamai egyébként június 13-áig adhatták le nevezéseiket a Bajnokok Ligájába és az UEFA-kupába. A Sopront mint Magyar Kupagyőztest nevezte az MLSZ a második számú sorozatba. Az európai szövetség a nevezési határidő lejárta után csak rendkívüli esetben fogad el módosítást – egy klub anyagi helyzetének megromlása pedig nem ilyen.  A sorsolás elkészítésekor a Sopron a kiemeltek közé került, csak a második körben kapcsolódik be a küzdelmekbe. A kiemeléseket az adott ország korábbi eredményei határozzák meg. Pont jár a nemzetközi kupameccseken elért döntetlenért, a győzelemért, és külön jutalmazzák a továbbjutást. Az átlag kiszámítása öt év alapján történik, s az így kialakult sorrend határozza meg, hogy az adott ország melyik csapata mikor kezdi meg szereplését a nemzetközi porondon.

– Ha egy csapat visszalép a Bajnokok Ligája vagy az UEFA-kupa küzdelmeiből, súlyos büntetésre számíthat – nyilatkozott a Reggelnek Szilágyi György, az MLSZ tiszteletbeli elnöke, aki évtizedek óta tölt be különböző funkciókat a nemzetközi szövetségben. – Az első lépés az, hogy elveszíti az UEFA pénzügyi támogatását, vagyis nem kapja meg a „rajtpénzt”. További büntetésként tízezer svájci frankot kell befizetnie a klubnak. Ha a visszalépést olyan későn jelenti be, amikor az ellenfélnek már kiadásai merültek fel a tervezett mérkőzéssel kapcsolatosan, akkor azt is meg kell térítenie a vétkesnek. Ha a soproni gárda az utolsó pillanatban visszalépne,  elképzelhető, hogy a 2006– 2007-es Bajnokok Ligájában már az első selejtezőben pályára kellene lépnie a magyar bajnoknak.

Politikai döntés

Egyetlen esetben volt arra példa, hogy magyar klubcsapat visszalépett a nemzetközi szerepléstől. 1968-ban a Csehszlovákiába történt fegyveres bevonulásban érintett országok csapatai ellen a többség tiltakozásul nem vállalta a játékot. Az UEFA úgy döntött, hogy az első fordulóban az akkori szocialista államok csapatai egymás ellen mérkőzzenek. Abban bízott az európai szövetség, hogy az idő múlásával oldódik majd az ellenállás a „bevonulókkal” szemben, és a következő körben már nem lesz bojkott. Az UEFA ezen döntését viszont az érintett országok nem fogadták el, és egységesen visszaléptek az 1968–69-es küzdelmektől.

Nevezési feltételek

Az MLSZ versenykiírása szerint a bajnokság győztese jogosult a BL-ben szerepelni. Az UEFA-kupába nevezi a szövetség a bajnokság második helyezettjét és a Magyar Kupa győztesét. Ha a bajnok nyeri a kupát is, akkor a kupadöntő vesztese indulhat az UEFA-kupa küzdelmeiben. Abban az esetben, ha az UEFA-kupára jogosító bajnoki ezüstérmes nyeri meg a Magyar Kupát, akkor a bajnokság harmadik helyezettjét nevezi az MLSZ.

a kérdés: képes-e vállalni a nemzetközi szereplést. Lázár Lajos Politikai döntés Egyetlen esetben volt arra példa, hogy magyar klubcsapat visszalépett a nemzetközi szerepléstől. 1968-ban a Csehszlovákiába történt fegyveres bevonulásban érintett országok csapatai ellen a többség tiltakozásul nem vállalta a játékot. Az UEFA úgy döntött, hogy az első fordulóban az akkori szocialista államok csapatai egymás ellen mérkőzzenek. Abban bízott az európai szövetség, hogy az idő múlásával oldódik majd az ellenállás a „bevonulókkal” szemben, és a következő körben már nem lesz bojkott. Az UEFA ezen döntését viszont az érintett országok nem fogadták el, és egységesen visszaléptek az 1968–69-es küzdelmektől. Nevezési feltételek Az MLSZ versenykiírása szerint a bajnokság győztese jogosult a BL-ben szerepelni. Az UEFA-kupába nevezi a szövetség a bajnokság második helyezettjét és a Magyar Kupa győztesét. Ha a bajnok nyeri a kupát is, akkor a kupadöntő vesztese indulhat az UEFA-kupa küzdelmeiben. Abban az esetben, ha az UEFA-kupára jogosító bajnoki ezüstérmes nyeri meg a Magyar Kupát, akkor a bajnokság harmadik helyezettjét nevezi az MLSZ. A tavasszal készült felvételen még tele volt a soproni játékosok meze támogatóval. Sajnos indokolt a múlt idő. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában