Ország-világ

2005.07.16. 00:00

Ablakom alatt füstöl, zenél a szomszédom

Olvasónk emeletes házban él. Odalent a teleksoron a családi házak gazdái gyakran tartanak kerti partit. Grilleznek, zenélnek. Máskor avart égetnek. Ez nagyon zavaró.

BAMA

Csendháborítást követ el, aki lakóépületben vagy a hozzá tartozó telken indokolatlanul zavarja mások nyugalmát. Erre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában figyelmeztettek. Az ügyben a rendőrséghez vagy az önkormányzathoz fordulhatunk. Ha a hatóság megállapítja a szabálysértést, felszólíthatja a vétkest, hagyja abba a zajkeltő tevékenységet. Helyszíni, esetleg szabálysértési bírságot ugyancsak kiszabhat rá. A fenti helyzetben a Polgári törvénykönyv is segíthet. Ez egyértelműen kimondja: a tulajdonos az ingatlan használatakor köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat (különösen a szomszédokat) szükségtelenül zavar, vagy jogai gyakorlásában veszélyeztet.

A felek előbb próbálják meg egymás közt rendezni a vitát – tanácsolja a jogász. Ha nem jutnak dűlőre, a panaszos bírósághoz fordulhat. A bíró többféleképpen dönthet. Megállapíthatja, hogy a felrótt sérelem nem meríti ki a szükségtelen zavarás fogalmát. Azaz vannak dolgok, amit az együttélés során tolerálnunk kell. De el is tilthatja a szomszédot a zaj- és füstkeltő foglalatosságtól. Sőt, kártérítést is megítélhet a panaszos javára.

KÉRJÜK, írja vagy telefonálja meg, miről szeretne olvasni! REGGEL, 1122 Budapest, Városmajor u. 12–14. Tel.: (36-1) 488-5541 (rögzítő is) e-mail: [email protected]

REGGEL, 1122 Budapest, Városmajor u. 12–14.

Tel.: (36-1) 488-5541 (rögzítő is)

e-mail: [email protected] -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában