Ország-világ

2005.07.12. 00:00

Dupláztak az olcsóbb kutak

A dráguló üzemanyagok miatt egyre több autós tankol a diszkontbenzinkutaknál, amelyek nyolc-tizenöt forinttal olcsóbban árulják az üzemanyagot. A legnagyobb hálózat a Klubpetrolé. A Tesco az idén duplázásra készül.

Világgazdaság-összeállítás

[caption id="" align="alignleft" width="302"] A Tescónál azt tapasztalják, hogy a Mol bejelentett áremelései előtt megugrik a forgalom. 14 kutat üzemeltetnek, s még egyszer ennyit nyitnak idén.
[/caption]A Klubpetrolnál (KP) bevált a „sűrű fillérre” alapozó stratégia. A benzinkútláncnak már 38 tagja van, s az idén újabb 15 egységgel bővül a hálózat, sor kerül továbbá az első ukrajnai kútjuk átadására is – mondta Hajdu Vilmos, a franchise-gazda Hungaronafta Kft. ügyvezető igazgatója. Az egyes állomásokat saját költségükön felépítő és üzemeltető partnereikkel öt-tíz évre szóló szerződést kötnek, ennek értelmében ők látják el 95-ös benzinnel és gázolajjal az állomásokat, amelyeket saját tokodi bázisukról, valamint Kecskemétről és Debrecenből szállítanak ki. Bár csak az említett két üzemanyagfélét tartják kínálatukban, s a szolgáltatásban sem kelnek versenyre a nagyokkal, így is megtalálják számításukat – állítja Hajdu Vilmos, utalva arra, hogy üzemanyag-forgalmuk egy év alatt duplájára nőtt. Igaz, ebben nemcsak a lakossági vásárlók számának növekedése, hanem a gyarapodó vállalati megrendelések is szerepet játszottak. Becslésük szerint a kiskereskedelmi piacon két-három százalékos a részesedéssük. Minél drágább az üzemanyag, annál többen döntenek úgy: a literenként egységesen tízforintos kedvezmény miatt inkább a KP kútjait keresik fel. Ráadásul az üzemanyag minősége nem roszszabb, mint másutt, sőt előfordult, hogy a KP-kutaknál 98-as benzint adtak a 95-ös áráért. Az üzemanyagot nem a Moltól szerzik be, ahogy a többi diszkont is főként alternatív forrásból „táplálkozik”.

A Tesco sem a Moltól veszi az üzemanyagot; külön partnerei vannak, akik közül mindig a legalacsonyabb árat ajánlótól rendelnek – jelezte Danks Emese, a társaság kommunikációs igazgatója. Diszkontkútjaiknál a Mol bejelentett áremeléseit megelőzően ugrik meg a forgalom, s akkor, amikor az új állomások átadásakor 15 forintos árkedvezménnyel adják az üzemanyagot azoknak, akik egy meghatározott összeg felett vásárolnak az áruházukban. A Tesco jelenleg 14 kutat üzemeltet, s az idén további 10-15 egység nyitását tervezik áruházaik közelében. Az áruházlánc 95-ös és 98-as benzint, valamint gázolajat forgalmaz, rendszerint tíz forinttal olcsóbban, mint a nagyok. Áraikat a Moléhoz igazítják. Forgalmi adatokat Danks Emese nem közölt, csak annyit árult el, hogy az jóval meghaladja a tervezettet. Hasonlóan alakítja árait az Auchan is, amely 2004 februárjában nyitotta meg első diszkontkútját Soroksáron. Az Auchan is a többi kúttal azonos időben változtatja árait, s rendszerint tíz forinttal kevesebbet kér a benzin literjéért. A társaság jelenleg három kutat üzemeltet: a soroksári mellett Csömörön és Dunakeszin.

A Molnál egyelőre nem érzékelik a diszkontkutak forgalomelszívó hatását – mondta Ferencz I. Szabolcs kommunikációs igazgató. Az viszont igaz, hogy ahol diszkontkút épült a Mol-állomás közelében, ott kedvezőtlenül módosult a forgalom. Az áreltérés azonban szerinte nem akkora, hogy emiatt érdemes lenne kilométereket utazni, s a javukra szól a szolgáltatás minősége is. Az üzemanyagárról szólva kifejtette, hogy 15 forintos nyári emelést valóban indokolnak a világpiaci árak, s ha a nyersolaj hordónkénti ára nem megy tartósan 60 dollár/hordó fölé, valamint a forint nem gyengül két-három százaléknál nagyobb mértékben a dollárhoz képest, ennél nagyobb drágulásra nem kell számítani. Kérdésünkre, hogy európai összehasonlításban miért Magyarországon az egyik legmagasabb az üzemanyagok adók nélküli, nettó ára, Ferencz I. Szabolcs kifejtette:
a közel-keleti olajjal szemben az orosz nyersolajnak igen magas
a kéntartalma, s ennek a megtisztítása igen költséges. A Mol nemrég 70 milliárd forintért korszerűsítette finomítói technológiáját, s ennek eredményeként ma már kizárólag kénmentes üzemanyagokat árul.

A Mollal ellentétben Ausztriában a nagy forgalmazó társaságok a bőrükön érzik az olcsó kutak térnyerését. Ott fordulni látszik a kocka: nem a kicsik igazítják áraikat az OMV-hez, hanem fordítva. Nem véletlenül: a 2815 ausztriai benzinkút 41 százaléka diszkont-töltőállomás. S ahol
a legtöbb a diszkontkút, ott legélesebb a verseny, tehát ott a legalacsonyabbak az árak.

Ukrajnában éri meg leginkább tankolni

A szomszédos országokban még mindig olcsóbban lehet tankolni, noha a világpiaci áremelkedés ott is érezteti hatását. Szerbiában például a kormány szombattól átlagosan 12 százalékkal emelte az üzemanyagok árát. Az energiaügyi minisztérium 14 százalékos emelést kért, ezt azonban sokallotta a kabinet. A 95-ös még így is 47 forinttal olcsóbb, mint nálunk. Ukrajnában is folyamatosan nőnek az árak a tavaszi üzemanyagválság óta, amikor a kormány megígérte, hogy a továbbiakban már nem avatkozik a piac „dolgába”. A benzinturizmus mindenesetre él és virul, az üzemanyaghiány még május végén megszűnt, korlátozás a megszokott kiviteli normákon túl nincs. Romániában várhatóan újra emelik az árakat, mert az új lej nem startolt elég erősen. Hivatalosan nem jelent problémát a benzinturizmus, ám külön kannákban nem lehet kivinni üzemanyagot, ezt a határon ellenőrzik.

12 százalékkal emelte az üzemanyagok árát. Az energiaügyi minisztérium 14 százalékos emelést kért, ezt azonban sokallotta a kabinet. A 95-ös még így is 47 forinttal olcsóbb, mint nálunk. Ukrajnában is folyamatosan nőnek az árak a tavaszi üzemanyagválság óta, amikor

a kormány megígérte, hogy a továbbiakban már nem avatkozik a piac „dolgába”. A benzinturizmus mindenesetre él és virul, az üzemanyaghiány még május végén megszűnt, korlátozás

a megszokott kiviteli normákon túl nincs. Romániában várhatóan újra emelik az árakat, mert az új lej nem startolt elég erősen. Hivatalosan nem jelent problémát a benzinturizmus, ám külön kannákban nem lehet kivinni üzemanyagot, ezt a határon ellenőrzik. A Tescónál azt tapasztalják, hogy a Mol bejelentett áremelései előtt megugrik a forgalom. 14 kutat üzemeltetnek, s még egyszer ennyit nyitnak idén. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában