Ország-világ

2005.07.11. 06:29

Egyelőre bírja a kétszeres gyilkos

Ötödik éve bírja Németh István a tisztességes életet. 2000-ben szabadult feltételesen a kétszeres gyilkosságért kapott életfogytiglani börtön-büntetéséből.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="302"] Az 1976-os rendőrgyilkosság tettesei közül csak Németh István úszta meg az akasztófát. Németh egyelőre elviseli a szabadságot, munkája nincs, de bűncselekményt nem követett el.
[/caption]Németh István éppen huszonhat évvel ezelőtt, 1979. július 9-től 10-re virradóra egyike volt azoknak, akik rendőrt öltek Budapest határában. Soós Lajos, György József és Németh megbeszélték, hogy megtámadják a Magyar Nemzeti Bankot, és elrabolják az aranykészletét. Ehhez fegyverekre volt szükségük. Elhatározták, hogy megtámadják a 4-es főút mentén Vecsés felé, Budapest határában a posztos rendőrt, megölik, és elveszik a géppisztolyát, pisztolyát. Azon a hajnalon Gyulai Károly főtörzsőrmester volt szolgálatban. Soósék műszaki hibát imitálva odahívták magukhoz a rendőrt. Soós egy féltengellyel leütötte, majd begyömöszölték autójuk csomagtartójába. A géppisztolyát nem találták meg, a pisztolyát azonban elvették. Elvitték Vecsésen túlra, ahol egy kukoricásban kivették a testét a csomagtartóból. Mindhárman megszurkálták, Soós még a torkát is átvágta, majd elföldelték a szerencsétlen rendőrt.

A gyilkosok utáni hajsza hamarosan rendőrkézre juttatta a bandát. Kiderült, hogy Soós György Józseffel, Németh Istvánnal és a rendőrgyilkosságban vétlen Varga Lászlóval is követett el már gyilkosságot. Így értelemszerűen halálos ítéletet kapott, csakúgy, mint György József. Mindkettőjüket kivégezték. Az egyszeres gyilkos Varga 15 évet kapott. Németh István csak azért úszta meg a kötelet, mivel még nem volt 20 éves. Életfogytiglant kapott a két gyilkosságért, 20 évet le is töltött. 2000-ben feltételesen szabadult, ötödik éve nem került összeütközésbe a törvénnyel. Még öt évet kell kibírnia: 2010-től letöltöttnek veszik a büntetését.

[caption id="" align="alignright" width="245"] Soós Lajost kivégezték, előtte bevallotta: ő is tartott Némethtől
[/caption]A negyvenötödik évében lévő férfiért senki nem tett volna le egy garast sem, hogy nem válik visszaesővé, ám eddig erre nem került sor. Pedig a 26 évvel ezelőtt történtek, a pszichológusi szakvélemény és a bűntársak vallomásai mind arról tanúskodnak, hogy Németh rendkívül agresszív, könyörtelen gyilkos volt. Még a közismerten pszichopatának tartott, rettegett Soós Lajos is félt tőle. Mint ahogy azt a pszichológusnak mondta: „...én már láttam ölni a Kisnémetet”. Soós és György is azt vallotta, hogy különös fény volt Németh szemében, mikor kését belemártotta áldozataiba.

„Megváltoztam” - mondta Németh a stop.hu-nak. A portál írta meg róla áprilisban, hogy állást keres. Amikor szabadult, Győrbe költözött. Egy rokkantnyugdíjas asszonnyal ismerkedett meg, közös lányuk már két éves. Németh a börtönben kitanulta a kárpitosmesterséget, ám az élettársi kapcsolata tönkrement. Elköltözött a családjától. Budapesttől 50 kilométerre él, egy másik nővel. Még nincs munkája. Amint megtudják róla, hogy ki ő, máris betöltött lesz az állás. Így vélhetően kétségbeesésében mondta azt a stop.hu-nak, hogy gyermekfelügyelőnek állna, de akár biztonsági őrként is tevékenykedne. Erkölcsi bizonyítványa nincs, fegyvert sem kaphatna, ám puszta kézzel is rendet tenne.

Sem munka, sem lakás nem várja a szabadulót, és így nehéz beilleszkedni

A börtönből szabadulók többségének, főleg a hosszú idősöknek nincs hova mennie, írja Kádár András Kristóf a Büntetőpolitika „társadalmi érzületből” című tanulmányában. Hosszú idősök az öt éven túl börtönben lévők. Ezalatt szinte valamennyiüknek megszakad a kapcsolata a családjával. Szabadulása után sem lakása, sem állása nincs a többségüknek. A beilleszkedés kulcsfontosságú területein a büntetés-végrehajtás nem képes jogszabályban foglalt kötelességének eleget téve segíteni az elítéltnek, írja Kádár András. A büntetés-végrehajtásnak ugyanis segíteni kellene a szabadulónak, hogy lakhasson és dolgozhasson valahol.

Ezalatt szinte valamennyiüknek megszakad a kapcsolata a családjával. Szabadulása után sem lakása, sem állása nincs a többségüknek. A beilleszkedés kulcsfontosságú területein a büntetés-végrehajtás nem képes jogszabályban foglalt kötelességének eleget téve segíteni az elítéltnek, írja Kádár András.

A büntetés-végrehajtásnak ugyanis segíteni kellene a szabadulónak, hogy lakhasson és dolgozhasson valahol. Az 1976-os rendőrgyilkosság tettesei közül csak Németh István úszta meg az akasztófát. Németh egyelőre elviseli a szabadságot, munkája nincs, de bűncselekményt nem követett el. Soós Lajost kivégezték, előtte bevallotta: ő is tartott Némethtől -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában