Ország-világ

2005.07.27. 06:18

Itt a trópusi hőség, riadót rendelt el az ÁNTSZ

Tegnap még csak az előszelét lehetett érezni a ránk törő forróságnak. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) mégis elrendelte a hőségriadót. A meteorológusok előrejlezése szerint elviselhetetlen forróság érkezik az ország területére. A hőhullám csütörtökön tetőzik. Akkor itt-ott akár 37 fok is előfordulhat.

Vajta Z.

[caption id="" align="alignleft" width="249"] A legnagyobb melegben ajánlott vízpartra menni és sok vizet inni
[/caption]Az időjósok közül volt, aki a tegnapihoz hasonló párás levegőt ígért a forróság mellé. Más szakember szerint száraz lesz a ránk törő hőség, s szinte csak elvétve lesz felhő az égen. Egy biztos, ez a hőmérséklet már veszélyes az emberi szervezetre, s akár 30 százalékkal is nőhet a halálozási arány. Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet, hogy az idősek maradjanak hűvös helyen, és kerüljék a fizikai munkát. Mindenkinek ügyelnie kell a folyadékbevitelre. Legjobb az ásványvíz, a szervezet ugyanis nemcsak vízből, de sóból is sokat veszít.

Tegnap még csak első fokon rendelték el a hőségriadót. Ehhez az kell, hogy egy napon át 25 fok legyen az átlaghőmérséklet. Ilyenkor figyelmeztetik a kórházakat a betegek hűtésére. A második fokozat akkor lép életbe, ha az átlaghőmérséklet három napon keresztül 25 fok fölött alakul. Ez esetben különleges ellátásban részesítik a fekvőbetegeket. Az orvosokat arra kérik, hogy egyes gyógyszerek felírásakor legyenek elővigyázatosak.A mentők átszervezik szállításukat, hiszen ilyenkor megnövekszik az általános panaszok miatti segélyhívások száma.

A harmadik fokozat a valódi riadó, ha három napon keresztül huszonhét fok feletti az átlaghőmérséklet. A katasztrófahelyzetekre vonatkozó kormányrendelet nem szabályozza, hogy pontosan mit kell tenni. Így a hivatalok csak a külföldi példák alapján intézkedhetnek. Szemüket például Franciaországra is vethetik, ahol korábban válságstábot alakítottak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában