Ország-világ

2005.07.04. 00:00

Jön a hőség, megy az álom

A fullasztó hőség mindenkit megvisel. Nehezen megy a munka, könnyen felkapjuk a vizet. A bajt csak tetézi, hogy este sem tudjuk rendesen kipihenni a nap fáradalmait. Mégsem kell altatókhoz nyúlnia. Néhány egyszerű trükkel kellemessé teheti otthona klímáját, hogy nyugodtan pihenhessen.

Árvay N. Tivadar

Légkondicionálás
A legjobb, de egyben legdrágább megoldás, ha légkondicionáló berendezést szereltet lakásába. Nyakló nélkül azonban ezt sem célszerű üzemeltetni. A klíma ugyanis egészségtelenül szárítja a levegőt, és könnyen megfázhat, ha túl hideg a lakás levegője. Programozza úgy a készüléket, hogy a nap végén, hazaérkezésekor kellemes idő fogadja önt. Lefekvéskor emeljen kicsit a hőmérsékleten. Az éjszaka második felére pedig kapcsolja ki a berendezést, hiszen ilyenkorra a külső hőmérséklet is lecsökken.

Szigetelt nyílászárók és falak
Akár 10 fokkal hűvösebb marad otthona levegője, ha jól záró termoüveges ablakai vannak, és megfelelően szigeteltek a külső falak. Nemcsak nyáron érzi majd jobban magát, hanem a téli fűtésszámlák láttán is felcsillan a szeme. A meleg nem szökik ki a réseken és a falakon át, a hőség pedig nem jut be a lakásba. A takarítás sem áll órákon át tartó portalanításból, még a finom szemcsék is kint rekednek a jó minőségű nyílászáróknak köszönhetően. Kellemesen hűvös, tiszta és ráadásul csöndes szobában töltheti éjszakáit.

Redőny, sötétítő függöny
Kevésbé hatékony megoldás, de néhány fokkal mérsékelheti a benti meleget. A redőny jóval nagyobb védelmet jelent, mint a függönyök. Ez utóbbi ugyanis elnyeli a napsugarakat, az ablak és a posztó között felforrósodik a levegő. Néhány fokot azért így is nyerhet. Redőnnyel együtt komolyabb eredményt érhet el. Bár manapság divatos színekben készülnek a szerkezetek, mégis a fehéret ajánljuk. Ez veri vissza legjobban a napfényt és egyben a meleget is. Vigyázzon, hogy ne legyen egész nap sötét a szobákban, mert növényei néhány nap alatt megsínylik a fény hiányát.

Ventilátor, léghűtő
Ahol nem lehet klímaberendezést üzemeltetni, ott jó szolgálatot tehetnek a hagyományos ventilátorok. Ha folyamatosan mozgásban tartja a lakás levegőjét, kevésbé melegszenek át a falak, és a mesterséges szellő a hőérzetét is csökkenti. Néhány drágább berendezés hideg vízzel és jéggel tölthető. Ezek átmozgatják, és hűtik környezetünk levegőjét. A mennyezetre szerelhető, akár lámpával egybeépített ventillátorok szinte hangtalanok és megakadályozzák a plafon alatti hőpárna kialakulását.

Azonnali segítség
Néhány ezer forintért szerezzen be egy állóventilátort. Ne sajnálja rá a pénzt, az olcsó darabok hangosabbak, megbízhatatlanabbak. Éjszakára tárja ki az ablakokat, állítsa a készüléket a párkány elé, így a lapátok a kinti hűvösebb levegőt pumpálják a lakásba. Lefekvés előtt ne fogyasszon üdítőket, teát, koffein tartalmú italokat vagy alkoholt. Ez utóbbi ugyanis vízhajtó hatású. A koffein elűzi az álmát, az üdítőktől pedig csak szomjasabb lesz. Ha melege van, vegyen langyos zuhanyt lefekvés előtt, s ha minden kötél szakad takarózzon nedves lepedővel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában