Ország-világ

2005.07.28. 00:00

Kifogásolt gyógyszerfelírás

Több politikai megnyilvánulás után a szakma is elítélte a kiemelt támogatású gyógyszerfelírást megtiltó javaslatot a magánorvosok ügyében.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="301"] Ezentúl többet kell fizetniük azoknak a gyógyszerért, akik magánrendelőben íratják fel a medicinát
[/caption]Nincs értelme a magánorvosok gyógyszerfelírási jogosítványai szűkítésének – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Nagy Ferenc, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke. Mindezzel arra a hírre reagált, amely szerint a magas gyógyszerár-támogatású készítményeket ezentúl nem írhatják fel a magánorvosok.
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár korábban arra hivatkozott, hogy erre azért van szükség, mivel nem tudja ellenőrizni a magánorvosokat abban, hogy jogosan írják-e fel a készítményeket.
Nagy Ferenc szerint viszont éppen az ellenőrzés technikájának kidolgozására lenne szükség, ahelyett, hogy ezzel az intézkedéssel ellehetetlenítsék az amúgy is kis létszámú magánrendeléseket. Hiszen, ha egy beteg nem kapja meg ugyanazt a kedvezményt a magánorvostól mint a háziorvosától, akkor nem is megy el ezekbe a rendelőkbe – tette hozzá a kamarai vezető. Nagy Ferenc arra hívta fel a figyelmet, hogy ezért a betegeknek lesz még egy útjuk a szakrendelőbe is, ahol feltehetően újra megvizsgálják őket, s csak ezután állítják ki számukra a receptet. Közölte, a rendelet újragondolását célzó írásos javaslatukat eljuttatják a szakminiszterhez. Kifejtette: emiatt arra kérik az egészségügyi tárcát, hogy gondolják át mielőbb ezt a javaslatot.
Kifogásolták azt is, hogy a fekvőbeteg-ellátás finanszírozásának pontértékét az ígéretekkel ellentétben nem emelték fel a megfelelő szintre. Mindez sok intézményt ellehetetleníthet, hiszen az előzetes számítások szerint van olyan korház, amelyben 400 milliós hiány keletkezhet emiatt. Ez pedig az ellátás színvonalának csökkenését eredményezheti, hiszen könnyen további elbocsátásokra is sor kerülhet az intézményekben.
A kamarai vezető a sajtótájékoztatóján kitért arra is, a közelmúltban több olyan sajtóhír jelent meg, amelyek szerint az orvosi műhibákban elhunytak aránya magasabb, mint a közlekedési balesetben meghaltak száma. – Nem állja meg a helyét az összehasonlítás, az adatokat pontosítani kell, summás vélemény nem mondható addig – tette hozzá az orvosi kamara alelnöke. 
A sajtótájékoztatón elhangzott az is: elkészül az az összesítés, amelyben szerepel, hogy menyivel tartoznak az orvosoknak az eddig ki nem fizetett ügyeleti díjak miatt. Ez körülbelül 25–30 milliárd forintot tesz ki – mondta Nagy Ferenc. Mivel az EU-ban a teljes ügyelet munkaidőnek számít és ennek alapján kell kifizetni az ügyeleti díjat. Az ügyben már voltak kedvező hazai bírósági – nem jogerős – ítéletek, ezért nagy a valószínűsége, hogy az elmaradt ügyeleti díjakat ki kell fizetni, kérdés: az intézménynek, illetve az önkormányzatoknak, vagy a kormánynak?!  – Emiatt a Magyar Orvosi Kamara azt javasolja a kabinetnek, hogy az összeget ne hárítsák át a kórházakat fenntartó intézményekre, hanem külön költségvetési keretből teremtsék elő a szükséges pénzt – tette hozzá Nagy Ferenc.

Javaslat a patikai ügyelet átalakítására

A települések nagyságához viszonyítva kellene meghatározni, mikor, miképpen juthatnak gyógyszerhez a betegek – derül ki a Magyar Gyógyszerész Kamarának az ügyeleti rendszer átalakítását célzó javaslataiból. A még egyeztetés alatt álló tervezet szerint az ügyletes gyógyszertárak száma nem, a struktúra azonban változna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában