Ország-világ

2005.07.12. 00:00

Ma dönt az Ab az érettségi beadványról

Lapunk megbízható alkotmánybírósági forrásból úgy értesült, hogy a taláros testület mai ülésén ismerteti az érettségi-felvételi rendjével kapcsolatos határozatát. Úgy tudjuk, a döntést már meghozták, de azt tegnap még nem írta alá mindegyik alkotmánybíró.

Szakács – Tibay

A taláros testülethez még az év elején érkezett az a szülői beadvány, amely többek között azt sérelmezi: a korábban vizsgázottak pontszámítási különbségeknek „köszönhetően” nagyobb eséllyel vághatnak neki a felvételinek, mint az idén érettségizők. A felvételi eljárásnak még nincs vége: a ponthatárokat július 26-án állapítják meg.

Közben az oktatási minisztérium a felvételi döntésekkel kapcsolatos felelősséget a felsőoktatási intézményekre igyekszik hárítani. Legalábbis ezt jelzi a tárca tegnap kiadott közleménye. Eszerint ugyanis „felvételi ügyekben a felsőoktatási intézmény dönt; a döntés egyedi, névre szóló, minden esetben az adott jelentkezőre vonatkozik” – áll a minisztérium állásfoglalásában. A szaktárca szerint érdemi elbírálásra már nincs lehetőség, ha a jogorvoslati kérelem az elért pontszámokra vonatkozik – azokat ugyanis Magyar Bálinték szerint a felvételi vizsgát kiváltó érettségivel lehetett megszerezni, az érettségi azonban – írják – már lezárult, így észrevételek benyújtására ezek után már nincs lehetőség.

Az azonban lehetséges – írja a tárca –, hogy az egyetemekről esetlegesen kiszoruló diákok a felvételi döntést megtámadva a felsőoktatási intézményeket másodfokú eljárásra kötelezzék. Hangsúlyozzák azonban: egy ilyen eljárás alapja a pontszámok esetében csak az lehet, ha a jelentkező szerint eredménye megállapításánál eljárási hiba vagy tévedés történt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában