Ország-világ

2005.07.15. 00:00

Nyolc év után fogták el őket

Bevallották tettüket a törökbálinti iskola portásának gyilkosai. A 21 éves áldozattal egy 17 és egy 20 éves fiatal végzett brutálisan. Utóbbi az intézményben dolgozott, ám kirúgták.

Nagy Eszter Dóra

Nyolc év után derült fény a kegyetlen gyilkosságra, a tettesek több késszúrással és lövéssel végeztek a törökbálinti iskola éjszakai portásával. Zsombok György, a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi osztályvezetője szerint a 21 éves egyetemista fiú rendezett életet élt, s azért vállalt munkát, hogy ne a szülei pénztárcáját terhelje tanulmányaival. A vérző, meglőtt és megszurkált fiatalra 1997. november 4-én barátja talált rá. Akkor még élt a fiú, de már csak percei voltak hátra. A barát a fiú menyasszonyához futott a szomszédba, ők értesítették a hatóságokat. A fiú életét azonban nem tudták megmenteni.

Azt már a helyszínen gyanítani lehetett, hogy több elkövetőről van szó, akik agresszív, kegyetlen módon végeztek a fiatalemberrel. A vérnyomok arra utaltak, hogy megpróbálták elhúzni a fiatalembert. Dulakodásra utaló jeleket is találtak, ebből pedig arra lehetett következtetni, hogy az áldozat megpróbált ellenállni támadóinak. Az NNI nyomozói hangsúlyozták, hogy a Pest megyei rendőrök nagyon alapos munkát végeztek, de akkor nem tudták megoldani az ügyet. Csízner Zoltán, az NNI különleges ügyek osztályának vezetője azt mondta: egy másik nyomozás során találtak újabb nyomra, ám a két bűncselekménynek és az elkövetőknek nincs közük egymáshoz. Nem derült ki, hogy konkrétan mi volt a kapocs.

Egy biztos: három nappal ezelőtt Budapesten elfogták azt a fiatalt, aki a gyilkosság időpontjában még csak 17 éves volt. Ő részletes beismerő vallomást tett, s megnevezte a bűncselekmény időpontjában húszéves társát is. Utóbbi az iskolában biztonsági őrként dolgozott, ám erőszakos fellépése miatt kirúgták. A rendőrök szerint az ő ötlete volt, hogy fizetésnap környékén menjenek be az iskolába és mindenáron szerezzék meg a páncélszekrény tartalmát, amelyben a pedagógusok fizetését őrzik. Nem jártak sikerrel, mert a miután a biztonsági őrt kirúgták,  lecserélték a zárakat, így a pénzhez nem jutottak hozzá. Zsákmány nélkül kellett távozniuk a helyszínről. Az idősebb elkövetőt Miskolc mellett kapták el, ő is beismerte a gyilkosságot. Mindketten büntetlen előéletűek. Most aljas indokból, különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt kell bíróság elé állniuk.

A nyomozás három üzenete

Ugyanaz a rendőr közölte a tettesek elfogásáról szóló hírt a fiatalember hozzátartozóival, aki kénytelen volt a bűncselekmény után tanúként kihallgatni a szülőket. Zsombok György szerint az elfogásnak három üzenete van. Az egyik az, hogy lelki megnyugvást találhat most már az áldozat családja, nyolc év elteltével mégis megbűnhődnek a tettesek. A másik a rendőri szakmának szól, hogy egy ügyről sem szabad lemondani, ezt a bűncselekményt is sikerült felderíteni. A harmadik pedig az elkövetőknek szól. Az üzenet az, hogy évek elteltével sem érezhetik magukat biztonságban, a rendőrség bármelyik pillanatban nyomukra bukkanhat és rács mögé juttathatja őket.

Az egyik az, hogy lelki megnyugvást találhat most már az áldozat családja, nyolc év elteltével mégis megbűnhődnek a tettesek.

A másik a rendőri szakmának szól, hogy egy ügyről sem szabad lemondani, ezt a bűncselekményt is sikerült felderíteni. A harmadik pedig az elkövetőknek szól. Az üzenet az, hogy évek elteltével sem érezhetik magukat biztonságban, a rendőrség bármelyik pillanatban nyomukra bukkanhat és rács mögé juttathatja őket. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában