Ország-világ

2005.07.07. 00:00

Pixelhősök a mozivásznon

A számítógépek fejlődésével egyre több olyan mozi készül, amelyben komputertrükkök tömkelegét láthatjuk. A számítógépes játékok megfilmesítése azonban csak az elmúlt évtized találmánya.

Fülöp Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="306"] Angelina Jolie remekül játszotta el Lara Croftot, a Tomb Raider című játék rettenthetetlen régész hősnőjét
[/caption]Korábban több cég is bejelentette: külön „játékreklámokra” szakosodott részleget hoz létre. Ez azt jelenti, hogy hamarosan elfogadottá válhatnak a reklámok a számítógépes játékokban is, sőt, szakértők szerint rövid időn belül erős konkurenciájává válhatnak az újság-, rádió- és televíziós reklámoknak. Az újfajta hirdetési felület népszerűsége azzal magyarázható, hogy világszerte egyre több reklámügynökség ismeri fel azt a tényt, hogy a számítógépes és a konzoljátékokon keresztül hatalmas tömegekhez juthatnak el a hirdetések.
Ezt a hullámot a hollywoodi filmstúdiók már jóval korábban megpróbálták meglovagolni. Rengeteg játékátirat készült el a filmgyárakban. Naponta hallunk újabb tervekről is. Az egyik filmeket listázó internetes adatbázis például több száz találatot ad, ha játékokból
készült filmeket keresünk. A munkák többsége azonban hozzánk már nem jut el. Ahogy a játékok egy része sem. A tengerentúlon óriási népszerűségnek örvend a képregény műfaja, így nem kell nagy bátorság ahhoz, hogy filmet forgassanak Batman, Pókember vagy éppen Hulk „főszereplésével”. A képregényekből azonban hiányzik az az életszerűség, ami az új játékokban hangsúlyos.
A játékalapú filmeknél a kiválasztás szempontja a játék népszerűsége. Így készülhetett film a Street Fighterből vagy a Mortal Kombatból. Ezek a játékok amolyan klasszikus verekedős történetek, elég nehéz cselekményt keríteni köréjük. Talán nem meglepő: mindkét film óriási bukás volt. Az áttörést a Tomb Raider jelentette. Az Angelina Jolie főszereplésével forgatott film talán csak a legelvakultabb rajongók tetszését nem nyerte el. A sikerhez persze az is kellett, hogy maga a program inkább a kalandjáték kategóriájába tartozzon. Ezek után ugyanis sem a forgatókönyvíróra, sem a rendezőre nem hárult túl nagy feladat.
Amikor egy üzlet beindul, nincs megállás. Sorra filmesítették meg az elmúlt évek játék-slágereit: már láthattuk a népszerű Alien vs. Predatorból készült filmet, de nem kell már sokat várni a Silent Hill, a Deus Ex vagy éppen a Crazy Taxi adaptációjára sem. Ha azonban azt gondoljuk, hogy a siker is garantált, nagyot tévedünk: az internetes szavazásokon minden idők legrosszabb filmjei között találjuk például a House of Dead című filmet, amely szintén egy játék alapján készült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában