Ország-világ

2005.07.22. 00:00

Színigazgatók a Merlin lebontásáról: ezzel mindenki veszít

Szomorúsággal és felháborodással fogadta a színházi szakma a Merlin Színház lebontásáról szóló híreket.

Parcsami Gábor

A Merlin Színház esetleges lebontásáról szóló hírek színházi életünk egyhangú tiltakozását váltották ki. Lapunk tegnapi számában idézte Jordán Tamásnak, a Merlin alapítójának, a Nemzeti Színház igazgatójának felháborodott véleményét: „Barbárság!” Megkérdeztünk több neves színigazgatót, szerintük szabad-e lebontani ezt a kulturális intézményt. A színházi vezetők egybehangzó véleménye szerint ilyen lépést nem engedhet meg magának a főváros vezetése. Egy olyan új kezdeményezéseket is felvállaló játszóhely mint a Merlin, nélkülözhetetlen színfoltja Budapestnek. Ha idegenforgalmi szempontból nézzük, akkor is pótolhatatlan, mivel itt angol nyelvű előadásokat is tartottak.

Olyan különlegességeknek, kulturális életünket pezsgővé tevő rendezvényeknek is helyt adott, mint a nemrégiben megrendezett Szóárverés vagy Pataky Ági koreográfus kortárs táncestjei. Feledhetetlen előadás volt az Atlantis Színház idén bemutatott Kötélen a Niagara felett című darabja is. A színház klubjában a Csodálatos mandarinok címmel tartott beszélgetéseken pedig legutóbb is olyan művészekkel találkozhatott a közönség, mint Kulka János, Gregor Bernadett, Karinthy Márton és Fullajtár Andrea. Ezeken a beszélgetős esteken nem csak színházról, hanem a művészek legrejtettebb magánéletéről is kendőzetlenül esett szó.

Az épület lebontásáról hozott döntés meghozatalát a színházhoz értő, színjátszásért élő emberek szerint semmiféle arculattervezéssel kapcsolatos elképzelés nem indokolhatja.

Márta István Új Színház: „Nem lenne szerencsés lebontani egy olyan épületet, amely hozzátartozik a főváros kulturális arculatához. Olyan sokszínű intézményről van szó, amely befogadó színházként felkarolt nem egy izgalmas kezdeményezést. Több alternatív színházi társulat is itt kapott bemutatkozási lehetőséget. Igényes koncerteket, irodalmi esteket is tartottak az épületben. Engem személy szerint is szomorúsággal tölt el a hír, hiszen sokszor dolgoztam ebben a színházban.” Csányi János Bárka Színház: „Ma reggel olvastam a hírt, azóta egyfolytában ez motoszkál a fejemben. Nem is akarom elhinni! Az épületet jól ismerem, szerintem nincs annyira rossz állapotban, hogy le kellene bontani. Nem tehetnek ilyet egy ennyire fontos színházunkkal. A szakmának mindent el kell követnie, hogy megakadályozza a fővárosnak ezt a lépését. A Merlin ügyében közös véleményt kell kialakítaniuk és képviselniük a budapesti színházak vezetőinek.” Dr. Éless Béla Budaörsi Játékszín: „Ha az én színházam lenne a Merlin, elsősorban arra törekednék, hogy zavartalanul folytatni tudjuk az alkotó munkát. Az intézményt nem kellene lebontani, hanem inkább vonják be a helyszín újjáépítésének folyamatába. Egy megújult színházzal mindenki nyerne, a társulat, a közönség és a város. Arra nem is merek gondolni, hogy az épület esetleges lebontásával csak úgy eltűnhetne a főváros életéből egy ilyen remek, értékes színház.”

Színház lebontásáról szóló híreket. Parcsami Gábor Márta István Új Színház:

„Nem lenne szerencsés lebontani egy olyan épületet, amely hozzátartozik a főváros kulturális arculatához. Olyan sokszínű intézményről van szó, amely befogadó színházként felkarolt nem egy izgalmas kezdeményezést. Több alternatív színházi társulat is itt kapott bemutatkozási lehetőséget. Igényes koncerteket, irodalmi esteket is tartottak az épületben. Engem személy szerint is szomorúsággal tölt el a hír, hiszen sokszor dolgoztam ebben a színházban.”

Csányi János Bárka Színház:

„Ma reggel olvastam a hírt, azóta egyfolytában ez motoszkál a fejemben. Nem is akarom elhinni! Az épületet jól ismerem, szerintem nincs annyira rossz állapotban, hogy le kellene bontani. Nem tehetnek ilyet egy ennyire fontos színházunkkal. A szakmának mindent el kell követnie, hogy megakadályozza a fővárosnak ezt a lépését. A Merlin ügyében

közös véleményt kell kialakítaniuk és képviselniük a budapesti színházak vezetőinek.”

Dr. Éless Béla Budaörsi Játékszín:

„Ha az én színházam lenne a Merlin, elsősorban arra törekednék, hogy zavartalanul folytatni tudjuk az alkotó munkát. Az intézményt nem kellene lebontani, hanem inkább vonják be a helyszín újjáépítésének folyamatába. Egy megújult színházzal mindenki nyerne, a társulat, a közönség és a város. Arra nem is merek gondolni, hogy az épület esetleges lebontásával csak úgy eltűnhetne a főváros életéből egy ilyen remek, értékes színház.” -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában