Ország-világ

2005.07.25. 00:00

Távirányítható robot a tevenyeregben

Az afrikai Katarban forradalmasítják a teveversenyeket. Múlt héten több dromedárt vezettek robotok végig a sivatagon, a helyi tevetulajdonosok megdöbbenésére.

Simon Krisztián

A Doha város melletti sivatag 45 fokos hőségében tesztelték a robotokat elkerekedett szemű tulajdonosok és turisták előtt. A robotok ugyanúgy, mint az emberek, a teve púpja mögött ülnek, lóbálják az ostorukat, húzzák a gyeplőt, és közben vadul dudálnak. A készítők meg vannak elégedve: a robot hajtotta teve 5 perc 13 másodperc alatt tette meg a három kilométeres távot. A katari király is áldását adta a fejlesztésre, ő ebben a távirányítású kis műanyag fickóban országa jövőjének előfutárját látja.

A robotokra azért volt szükség, mert emberi jogi aktivisták erősen támadták az országot, amiért kiskorú rabszolgákat alkalmaztak zsokénak. A gyermekhajtók könnyebbek a felnőtteknél, és magasabb hangjukra jobban reagálnak a tevék. Szudánból vagy Pakisztánból csempészték a gyerekeket, és már négyéves koruktól űzették velük ezt az életveszélyes sportot. Condoleezza Rice, az Egyesült Államok külügyminisztere súlyos következményeket helyezett kilátásba arra az esetre, ha nem vetnének véget a rabszolgaságnak. Ezért Hamad sejk, aki 1995-ben vette át a hatalmat az akkor éppen Európában tartózkodó apjától, idén májusban életbe léptette a 22-es számú törvényt. Ennek értelmében az az ember, aki továbbra is kiskorú zsokékat alkalmaz, háromtól tíz évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

A teveversenyszezonra, amely idén október 6-án kezdődik, a katariak ötven robotzsokét terveznek csatasorba állítani. Év végére pedig számukat százhúszra emelnék. Már építik a robotzsokécentrumot, és állításuk szerint hamarosan exportképesek is lesznek. A robotok kifejlesztése egymillió euróba került, ami szerény összeg egy olyan államnak, ahol az egy főre eső jövedelem olyan magas, mint kevés országban. A gépeket egy kis szürke dobozzal lehet irányítani, amely egy repülőgépmodell távirányítójára vagy joystickre hasonlít.

Már a robotzsoké-jogosítvány is megszerezhető. A vizsga nem túl nehéz. A robotot egy dobozra ültetik, a vizsgázó pedig a távirányító segítségével lendít egyet az ostorral, dudál, és két perc múlva meg is kapta a hivatalos papírt: irány a teve és a sivatag.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában