Ország-világ

2005.07.30. 06:18

Történelmi döntés az ír búcsú a fegyverektől

Világszerte jól fogadták a bejelentést, hogy az Ír Köztársasági Hadsereg nem folytatja fegyveres harcát a britek ellen. Michell Reiss, az amerikai elnök észak-írországi megbízottja „nagyon bátorítónak, alkalmasint történelminek” minősítette a döntést.

BAMA

Amerika belfasti konzulátusa a Fehér Ház nevében kiadott közleményében az ígéretek betartását követelte az IRA-tól: „a nyilatkozatot tetteknek kell követniük”. Észak-Írország legnagyobb protestáns politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt kétségeit hangoztatta. A másik fő protestáns erő, az Ulsteri Unionista Párt vezetője, Reg Empey kijelentette, a köztársaságiak egyetlen nyilatkozatát sem veszi „névértéken”, mert már sok ilyen volt a múltban. „Várni kell és figyelni, mi történik, felhagynak-e a bűnözéssel. Ha az emberek megbizonyosodnak arról, hogy ez történik, annak nagyobb hatása lesz bármely nyilatkozatnál” – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában