Ország-világ

2005.07.02. 06:17

Tüntetők a Viharsarokból

Harmincfős, mezőkovácsházi csoport tüntetett tegnap a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt. Az épület harmadik emeletén polgármesterük büntetőügyét tárgyalták, de őt hiába várták.

Izing Antal

„Bűnöző maffia” feliratú táblát tartva álltak a Markó utcai bíróság lépcsőjén a mezőkovácsháziak. Reggel négykor indultak el különbusszal a kettőszázhúsz kilométeres útra Békés megyéből. – Büntető vagy polgári? – kérdeznek vissza a bíróság ügyfélszolgálatánál, amikor a földszinten Szarvas Attila mezőkovács-házi polgármester ügyéről érdeklődöm. Fél kilenckor kezdődött a tárgyalás. A vád szerint a IX. kerületi ügyészség csalás, míg az V. és XIII. kerületi hatóság közokirat-hamisítás miatt emelt vádat ellene.

– Szarvas Attila nem jött el – mondják odakinn az emberek. – A jósnőjét viszont láttuk – teszik hozzá nevetve. Viccnek hangzik, de nem annak szánták. Szerintük a látóasszony tanácsokkal segíti polgármesterük életét. Aki olykor Budapestről jár Mezőkovácsházát irányítani, havi ötezer kilométert elszámolva. Az MSZP-s Szarvas Attila legnagyobb ellenlábasa Karsai József, szintén szocialista országgyűlési képviselő. A kampány elkezdődött. Ezért azonnal a viharsarki búzaégetőt keresem a tüntetők között, Battonyáról. 

– Karsai úr nincs itt – feleli Bakos István, Mezőkovácsháza MIÉP-es alpolgármestere. Akit a testület felfüggesztett, amit ő bíróságon támadott meg. – Ez nem politikai ügy – mondja –, mert az emberi tisztesség nem politikafüggő. Abból is látszik, hogy Karsaival és az itt lévőkkel, pártállásra való tekintet nélkül egyetértünk abban, hogy Szarvas Attila nem alkalmas Mezőkovácsháza vezetésére.

– Késő bánat, megválasztották – vetem ellen. Mi a baj Szarvassal? A bíróság jogerős ítéletéig az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. Nem? – A bíróság büntetőügyben egy év tíz hónap szabadságvesztésre ítélte Szarvast 2002-ben és három év próbaidőre bocsátotta – közölte az alpolgármester. – Erről az ítéletről nem tájékoztatta a választópolgárokat. De mi nem csak Szarvas miatt vagyunk itt. Mezőkovácsháza azt követeli, hogy a parlament hozzon egy rendes törvényt az egész ország érdekében. Annak világosan ki kell mondania még a 2006. évi választás előtt, hogy kizárólag feddhetetlen előéletű ember indulhat el képviselőnek, polgármesternek, főpolgármesternek – mondja Bakos István.

– Szarvas Attila és Karsai József egymással versenyzett a szocialista képviselő jelöltségért?
– Ez az MSZP belügye, és a küzdelem eldőlt már Karsai József javára – közölte Bakos.
– Ön ugyanúgy testületi tag, mint Szarvas. Nem közös a felelősség?
– Közös, de hét ember a testületben mindig vele szavaz. Mi hatan, kisebbségben vagyunk.

Megkérdeztem, fizetőképes-e a település. Nem az. Érdeklődtem, mekkora a munkanélküliség. Tizenhét százalék a hivatalos adat, de ennél jóval többen vannak jövedelem nélkül. A nyolcvanéves Nagy Sándor, aki kora ellenére tizenhárom hektáron gazdálkodik és kétkezi munkából élt világéletében, odafordul hozzám: – Ha minden rendben lenne otthon, aratás idején harminc kovácsházi soha nem buszozna ötszáz kilométert. Lenne nekünk jobb dolgunk is, na viszlát!

Polgármester lehet minden magyar állampolgár?

Az 1990-ben hozott törvény szerint polgármesternek választható minden magyar állampolgár, akinek választójoga van és nincs olyan tisztsége, ami a polgármesteri megbízással összeférhetetlen. Szerettük volna kikérni Szarvas Attila polgármester nyilatkozatát, de őt nem értük el. Lapunk továbbra is kíváncsi válaszaira, egyik kérdésünk az, valóban fontos állami kiküldetésre való hivatkozással maradt-e távol a tárgyalástól. A bíróság ugyanis ezt az értesülést nem erősítette meg és nem is cáfolta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában