Ország-világ

2005.07.11. 00:00

Valóságshow a leopárd állatkerti „szobájában”

Dávid Szonja

Először született Magyarországon perzsa leopárd, mégpedig a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Így érthető, hogy a foltos apróságra nagyon vigyáznak az Állatkert szakemberei. Életének első hónapjait a leopárdkölyök az anyjával együtt egy elkülönített helyiségben tölti. Egyelőre csak az állatkert munkatársai közül néhányan, és az állatorvosok közelíthetik meg a férőhelyet.

Ám az érdeklődők sem maradnak ki az élményből. Azért, hogy a nagyközönség mégis láthassa a leopárdmamát és cseperedő kölykét, az állatkert munkatársai cselekedtek. Egy zárt láncú televíziós rendszert építettek ki. A „gyerekszobában” kamerát helyeztek el. A rögzített felvételeket a leopárdkifutóval szomszédos állatházban monitoron figyelhetik az állati lét titkaira kíváncsi látogatók. A kifutóba, ahol most a hím egyedül tartózkodik, várhatóan csak hetek múlva, augusztusban fogják kiengedni a kölyköt.

A perzsa leopárd a párducok legnagyobbra növő alfaja. Élőhelyén veszélyeztetett állatnak számít, vadon található állományát kevesebb mint kétezer egyedre becsülik a szakemberek. A világ állatkertjeiben mindössze száz-hatvan perzsa leopárd él.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában