Ország-világ

2005.07.21. 00:00

Zord a külső, érző a szív

Aki szép, az sikeres? A megnyerő stílus egyenes út a csúcsra? A szemüveges nebulókat püfölni kell az iskolában? Sebhellyel a homlokon sorozatgyilkosok vagyunk? Első benyomások, melyek megpecsételik sorsunkat. Általában tévesen.

Árvay N. Tivadar

[caption id="" align="alignleft" width="101"] A fura helyzetek félreértésre adnak okot, ilyenkor születnek előítéleteink
[/caption]A jó főnök, barát vagy pedagógus nem ítél első blikkre. Lega-lábbis ezt állítja magáról. Pedig ha tagadjuk is, a külső alapján hozott következtetéseink elkísérnek bennünket életünk során. A gyermekkorban elsajátított viselkedésminták – ha nem is tudatosan –, de befolyásolnak bennünket. Ösztönösen kerüljük azokat, akik nem felelnek meg elvárásainknak, és keressük az olyan emberek társaságát, akik az általunk vonzónak tartott normákat testesítik meg.

Szerencsére szűkebb környezetünk tagjai ritkán különböznek szélsőségesen az általunk elfogadott átlagtól. A kirekesztés veszélye inkább azokat fenyegeti, akik valamilyen rajtuk kívül álló ok miatt képtelenek beilleszkedni a rendszerbe. Gyakran alaptalanul megbélyegzik őket. Jellemző példa erre, ha egy barázdált arcú férfit Hasfelmetsző Jacknek, börtönt járt kemény legénynek néznek. Persze a hölgyekkel szemben sem ritkák a hasonló tévedések. A szőke nős viccek a társadalomba masszívan beépült előítéletekre épülnek. Igaz, a túlzottan kihívó öltözködéssel vagy a kevésbé intelligens megnyilvánulásokkal valóban elvághatja magát valaki, de ez még nem lehet ok az általánosításra. Felettébb visszás helyzet alakulna ki, ha a természetes szőkéknek holnaptól azért kellene barnára festeniük a hajukat, mert elfogadottá válna az a sztereotípia, hogy mindenki buta, aki szőke.

Sajnos a valóság időnként mégis ezt a riasztó képet mutatja. Képtelenek vagyunk úrrá lenni alattomos gondolatainkon, fúrni kezdjük kollégáinkat, megjegyzéseket teszünk barátaink barátaira, és az új szomszédra. A tréfásnak szánt jelzők befészkelik magukat gondolatainkba, s hinni kezdünk benne, hogy a szomszéd valóban bérgyilkos. – Előítéleteink egy részét megérzéseinkre alapozzuk, melyeket viszont környezetünktől, családtagjainktól tanultunk – mondja dr. Belső Nóra, pszichiáter. – Segítségünkre vannak ebben a regények és a filmek is, melyek legtöbbször egy-egy ilyen típus jellemrajzával, pszichológiai profiljával dolgoznak, és jól belénk rögzítik, hogyan is kell viszonyulnunk hozzájuk. Azt azonban ne feledjük, hogy az ilyen alkotások pont a hatás érdekében készülnek, ezért sablonosak olykor.

Komolyabb gondot jelentenek a kevésbé szélsőséges, látszólag ártalmatlan helyzetek. Szépen ívelő karriereket, szárnyaikat bontogató fiatal tehetségeket, ambiciózus munkatársakat vagy bimbózó szerelmeket tehetnek tönkre az elhamarkodott ítéletek. Megkeseríthetjük mások életét, és magunknak is álmatlan éjszakákat okozhatunk, ha nem számolunk tízig, mielőtt kimondjuk a visszavonhatatlant. Minél többször kerülünk hasonló helyzetbe, annál jobban megerősödik bennünk a helytelen értékítélet, ami később pavlovi reflexként tör majd felszínre, a hasonló személyek láttán. A beidegződésből elviselhetetlen magatartás válik, mely rosszabb esetben akár rasszista megnyilvánulásokig fajulhat. Az ilyen emberek elvesztik mások megbecsülését, bántó megjegyzéseik miatt kerülni fogják őket.

– Ha véleménye szélsőséges, vagy túlzottan eltér másokétól, gondolja át mi alapján ítélkezett – figyelmeztet a szakember. – Lehet, hogy ön látja jól, de ezt tudatosítsa is magában. Az emberi értékek nagy része nem ítélhető meg első látásra. Ha ezekre kíváncsi, alaposan meg kell ismerne a másik embert.

A tudattalanunkba mélyen berögzül szüleink ízlése

Dr. Belső Nóra, pszichiáter Sémáinktól nehezen tudunk szabadulni, már az is eredmény, ha egy-egy helyzetben felismerjük, hogy előhívtuk őket. Ítéleteink többsége negatív előjelű, de csapdás lehet az ellenkezője is! A szélhámosok, pszichopaták ezt használják ki – jóravaló, rendes emberek. A megnyerő külső, rendezettnek tűnő háttér egy teljes karrier alapja lehet. Az „első benyomás” persze mindig megvan. Sokszor végérvényes hatású, hiszen olyan beidegződött sémák alapján keletkezik, amelyek leküzdését meg kell tanulni.

Sémáinktól nehezen tudunk szabadulni, már az is eredmény, ha egy-egy helyzetben felismerjük, hogy előhívtuk őket. Ítéleteink többsége negatív előjelű, de csapdás lehet az ellenkezője is! A szélhámosok, pszichopaták ezt használják ki – jóravaló, rendes emberek.

A megnyerő külső, rendezettnek tűnő háttér egy teljes karrier alapja lehet. Az „első benyomás” persze mindig megvan. Sokszor végérvényes hatású, hiszen olyan beidegződött sémák alapján keletkezik, amelyek leküzdését meg kell tanulni. A fura helyzetek félreértésre adnak okot, ilyenkor születnek előítéleteink -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában