Ország-világ

2005.08.22. 06:42

A Discovery hazautazott Kaliforniából Floridába

A Discovery űrrepülőgép pénteken visszatért a floridai Cape Canaveralba, a Kennedy Űrközpontba. „Várva várt pillanat ez” – mondta a NASA szóvivője.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Gép hátán gép: egymillió dollárba került a Discovery hazaszállítása
[/caption]A hazaszállítást eredetileg egy héttel korábban, szombatra tervezték, de a rossz időjárás miatt többször is el kellett halasztani. Épp az alkalmatlan meteorológiai viszonyok kényszerítették arra kéthetes küldetése végén a Discovery személyzetét, hogy kéthetes küldetése végén az űrrepülőgépet ne Floridában, hanem a kaliforniai Edwards légitámaszponton tegyék le a földre augusztus 9-én. Az űrrepülőgép egy Boeing–747-es hátára szerelve tette meg az utat Kaliforniából Floridába. A manőver összesen egymillió dollárba került; épp ez a költség volt az, amelyet a NASA szakemberei eredetileg szerettek volna megtakarítani. A műszaki megoldás nem újkeletű: a hetvenes évek második felében, az űrrepülőgép-kísérletek elején a legelső többször használatos űrhajóval, az Atlantissal még csak légköri kísérleteket végeztek, kezdetben hordozórakéta nélkül. Egy Jumbo Jet hátáról emelkedett fel, majd „saját lábán” landolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában