Ország-világ

2005.08.06. 00:00

A vörös ördög magyar űzői

A Manchester United a magyar futballcsapatok leggyakoribb ellenfele az angol klubok közül. A világ leggazdagabb egyesülete kedden a hetedik párharcát kezdi meg magyar klub ellen.

Dénes Tamás

A sor a Ferencvárossal kezdődött – tegyük gyorsan hozzá, ez volt az egyetlen olyan találkozó, amelynek nem az angolok voltak a toronymagas esélyesei. A Unitedban nagyjából összeállt az 1968-as BEK-győztes gárda, játszott a korszak három szupersztárja, George Best, Bobby Charlton és Denis Law is, a Fradinál ellenben pályán volt Varga és Albert! Meg Novák Dezső, akinek az eredményessége harmadik meccshez segítette a zöld-fehéreket. Az első mérkőzést ugyanis a MU megnyerte 3:2-re (gólszerző Herd 2, Law, illetve Novák és Rákosi), a második viszont a zöld-fehéreké lett (gólszerző: Novák). Tíz nappal a budapesti találkozó után jött az új meccs a Népstadionban: hetvenezer néző előtt a Fradi (Géczi – Novák, Mátrai, Horváth L. – Juhász, Orosz – Karába, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi) 2:1-re nyert. Az első félidő utolsó előtti perce hozta meg a meccs kulcsjelenetét: Karába János élete gólját vágta a Keleti pályaudvar felőli kapu bal felső sarkába. Akad vagy öt-hat legendássá vált gól a magyar futball még mindig nagyon szép emlékű hatvanas évtizedéből: mindenképpen ez az egyik. Kupadöntőt ért. Utána Fenyvesi doktor találata kétgólosra növelte az előnyt, Connelly csak szépíteni tudott.

Az 1984–85-ös idényben jutott nekünk, magyaroknak újra a Manchester Unitedből, igaz, akkor duplán is. Előbb a Rába ETO játszott az angol sztárcsapattal. Tulajdonképpen már az Old Traffordon eldőlt a továbbjutás: a United Bryan Robson, Arie Mühren és Mark Hughes góljával több mint megnyugtató előnyhöz jutott. AZ ETO (Kovács L. – Csonka, Hlagyvik, Mile, Magyar – Turbék, Hannich, Stark, Preszeller – Szabó O., Vági – játszott még Szepessy és Rezi) a visszavágón Preszeller Tamás és Hannich Péter góljával 0–1-ről fordítva vezetett, végül 2–2-vel zárt. A Man United a két meccs alapján sokkal jobb volt, ezért is féltettük a Videotont ellene az első tavaszi fordulóban. Kishitűségre vallott! Kovács Ferenc együttese ugyanis kihúzta egy elfogadhatónak mondható egygólos vereséggel az Old Traffordon.

A visszavágón pedig csodát tett – nem mellékesen a sorozatban nem először, s nem utoljára. A tartalékosnak mondható, Disztl P. – Végh, Disztl L., Borsányi, Horváth – Burcsa, Vaszil, Wittmann, Vadász (Faddi) – Szabó J., Palkovics (Gömöri) gárda, melyből hiányzott Csuhay, Csongrádi és Májer is, Wittmann Géza nagyszerű lövésével a 19. perctől vezetett. Több gól nem is esett a 120 perc alatt, a nagy taktikus, Kovács Ferenc nem is erőltette a támadásokat. Utóbb azt mondta, érezte, nem tud a Videoton még egy gólt lőni, spórolt a tizenegyesekre. Igaza lett. Disztl Péter ugyanis 4–4-nél kivédte Albiston lövését, s miután Vadász Imre meg belőtte a magáét, a Vidi jutott az elődöntőbe. A szakállas kapus egyébként viszonylag egyszerűnek minősítette a klubtörténet addigi legnagyobb sikerét: ,,Jöttek és daráltak. Mindig ezt csinálják. A büntetők? Tudtam, hogy erőből rúgják. Ilyenkor mindig megfogok egyet vagy kettőt. Szerencsére most egy is elég volt!” Ilyen egyszerű az élet…

Bő fél évtizeddel később a MU számára sporttörténeti meccseket játszott a Pécsi MSC ellen, a KEK-ben. A Heysel-botrányt követő hatodik szezonban az UEFA – a Liverpool kivételével – viszszaengedte az európai mezőnybe az angol klubokat. A ,,vörös ördögök” 1985 márciusában magyar csapat ellen búcsúztak Európától, s magyar csapat ellen tértek vissza. Alex Ferguson legénységének nem okozott különösebb gondot a PMSC. Az Old Traffordon tizenhat percig reménykedhetett a Pécs. Addigra a United már kétgólos előnyt szerzett, előbb Clayton Blackmore, majd Neil Webb talált Bodnár kapujába. A visszavágón még rosszabb játékot hozott a 90 perc, a PMSC bátortalanul támadott, a vendégeknek meg nem volt hova sietniük. A 77. percben Brian McClair mégiscsak lőtt egy gólt, így csapata kettős győzelemmel lépett tovább.

1993–1994 az újabb közös dátum: a Manchester United akkor a Kispest-Honvéd ellen játszott a Bajnokok Ligájába jutásért. A Bozsik-stadionban nagyszerű meccset vívott a két csapat, az erős kispesti gárda (Brockhauser – Plókai, Bánfi, Csehi – Szabados, Illés, Halmai, Duró – Stefanov, Vincze I., Hamar – csereként beállt Orosz) két gólt is szerzett, igaz, így is kikapott 3–2-re. Mint ahogy elveszítette a visszavágót is (1–2), de egyáltalán nem vallott szégyent – többek között – Schmeichel, Bruce, Pallister, Irwin, Giggs, Ince, Robson, Cantona és Hughes ellen. Sir Alex Ferguson harmadik magyarországi klubfellépése meglepetéssel zárult: a Zalaegerszeg Koplárovics Béla góljával 1–0-ra legyűrte a sztárokat. Az angolok még az ellenfél nevét sem tudták megtanulni, aztán magyarázkodhattak otthon. Nem a nyelvtudás hiánya, a vereség miatt. Aztán a Zete kapott egy ötöst az Old Traffordon...

Persze papíron most, a Debreceni BL-selejtező előtt is az angol klub az esélyesebb. A Man United a hat párharcából csak kettőt bukott el. A Fradi és a Videoton ellenit, amikor az első meccset idegenben, az Old Traffordon rendezték.

Puskásék majdnem manchesteriek lettek

Európa legeredményesebb klubcsapatai közül csak kettőben nem játszott soha magyar játékos: az Arsenalban és a Manchester Unitedben. Utóbbinak azonban majdnem lettek magyar futballistái, 1958 tavaszán. „Az eltiltásunk alatt, a Manchester United azzal a kéréssel fordult a FIFA-hoz, hogy mindhármunkat, Kocsist, Czibort és engem kölcsönvenne a büntetés lejártáig. A szörnyű müncheni légikatasztrófa után ugyanis kevés játékosuk maradt. A klub felajánlotta, hogy csak alapfizetést ad nekünk, de sem a FIFA, sem pedig az angol labdarúgó-szövetség nem járult hozzá a leigazolásunkhoz” – mesélte évekkel ezelőtt Puskás Ferenc.

A Man United és a magyarok

1964–1965 VVK MU–Ferencváros 3:2, 0:1, 1:2 1984–1985 UEFA-kupa MU–Rába ETO 3:0, 2:2 1984–1985 UEFA-kupa MU–Videoton 1:0, 0:1 (t: 4:5) 1990–1991 KEK MU–Pécsi MSC 2:0, 1:0 1993–1994 BL-selejtező Kispest HFC–MU 2-3, 1-2 2002–2003 BL-selejtező ZTE–MU 1:0, 0:5

1984–1985 UEFA-kupa MU–Rába ETO 3:0, 2:2

1984–1985 UEFA-kupa MU–Videoton 1:0, 0:1 (t: 4:5)

1990–1991 KEK MU–Pécsi MSC 2:0, 1:0

1993–1994 BL-selejtező Kispest HFC–MU 2-3, 1-2

2002–2003 BL-selejtező ZTE–MU 1:0, 0:5 -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában