Ország-világ

2005.08.17. 06:33

Annus és Fazekas visszatér

A magyar csapat athéni szereplését beárnyékolta Annus Adrián és Fazekas Róbert ügye. Az aranyérmétől megfosztott két atléta kedd óta a pekingi olimpiára készül.

Hegyi Áron

[caption id="" align="alignleft" width="276"] Az első lépések a második esély felé. Balról Fazekas, jobbról Annus.
[/caption]A történet 2004. augusztus 24-én kezdődött. Ezen az estén nyerte meg és veszítette el a diszkoszvetés aranyérmét Fazekas Róbert. Fazekas az előírt 75 milliliteres vizeletmennyiségnek csupán harmadát tudta produkálni a doppingellenőrök előtt. A diszkoszvetőtől a mintaadás szabályainak megsértése miatt elvették aranyérmét. Másnap a kalapácsvetést megnyerő Annus Adrián, Fazekas klubtársa és barátja került a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) célkeresztjébe. A magyar és a nemzetközi sajtó egyaránt egy honfitárstól származó névtelen levélről cikkezett, amely egy furfangos szerkezet használatával vádolta a két atlétát. A szerkezetet ugyan soha nem találták meg, azonban Fazekas után Annustól is elvették aranyérmét, miután többszöri felszólításra sem volt hajlandó megjelenni az utólagos doppingvizsgálaton. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) vezetősége és a Sportminisztérium egymásra mutogatott, miközben az athéni bajnokok értetlenül figyelték az eseményeket, velük ugyanis senki nem foglalkozott. A botrány mindent beárnyékolt.

A számtalan vihart kavaró eset két főszereplője kedden ismét dobókörbe lépett. Annus Adrián és Fazekas Róbert megkezdte felkészülését a 2007-es oszakai világbajnokságra, illetve a 2008-as pekingi olimpiára. Az új fejlemények hátteréről Pál T. Gábor, a két sportoló szóvivője adott tájékoztatást lapunknak. – Fazekas Róbert már az athéni események után kijelentette, hogy ott lesz Pekingben. Ehhez csak egy alapos lökést adott, hogy a vasárnap véget ért atlétikai világbajnokságon a legjobb nyolc közé került volna azzal az eredménnyel, amit kétheti edzés után ért el. Annus Adrián ugyan arról beszélt, hogy felhagy az atlétikával, de miután a Nemzetközi Sport Döntőbíróság nem adta vissza az aranyérmét, már csak dacból is úgy döntött, megmutatja, a történtek ellenére ő a világ legjobb kalapácsvetője.

[caption id="" align="alignright" width="276"] Kell a nyújtás, ha az ember egy év után vesz először kalapácsot a kezébe - Fotók: fazekas.nyugat.hu
[/caption]Az atléták két hete kezdték meg az edzéseket egykori mesterük, Vida József irányítása mellett. Fazekas többé-kevésbé versenysúlyban van, Annusnak azonban előbb meg kell szabadulnia súlyfeleslegétől. Egyelőre csak a sportforma visszanyerése az atléták célja, az érdemi munka majd csak novemberben kezdődhet el. A felkészülést nagy mértékben segíti, hogy a város és Vas megye is Fazekasék mögött áll. – Dr. Ipkovics György, Szombathely polgármestere, és a Vas megyei atlétikai szövetség elnöke teljes mellszélességgel kiállt a két sportoló mellett. A Haladás edzői státuszban foglalkoztatja őket (sportolóként nem állhatnak alkalmazásban), ez ugyan csak protokollállás, abban viszont sokat segít, hogy a gyerekek az atlétikai pálya felé vegyék az irányt. Annust és Fazekast Szombathelyen még mindig olimpiai bajnoknak tekintik.

A visszatérésnek persze számos buktatója lehet. A magyar és nemzetközi sportélet, valamint a WADA nyilván fokozott figyelemmel fogja kísérni az atléták szereplését. – Fel vagyunk erre készülve. Az Athén előtti években is átlagosan tíz alkalommal vizsgálták meg a fiúkat, ezeknek legalább a fele rajtaütésszerű mintavétel volt. Soha semmit nem találtak. Bízunk benne, a WADA-nál is be fogják látni, Athénban túllőttek a célon, és finomítanak a módszereiken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában