Ország-világ

2005.08.13. 00:00

Átlaghoz mérik a normát

Határozott idejű munkaviszonynál bonyolultabb lesz a felmondás, szigorodik a teljesítménykövetelmények megállapítása, a munkaadóknak kötelező lesz munkaköri leírást adni a dolgozók számára. Többek között ezekkel egészülne ki a munka törvénykönyve.

Koczó Ildikó

Nem lesz könnyű dolga a kormánynak az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) legközelebbi ülésén, ahol többek között napirendre kerülnek a munka törvénykönyvét módosító javaslatok is. A tervezet már az OÉT e heti bizottsági ülésén is harsány vitát keltett. A munkaadói és munkavállalói oldal is kifogásolta, hogy bonyolultabb lenne a felmondás a határozott idejű munkaviszonynál. A tervezett szabályok értelmében ha a dolgozó mondja fel határozott idejű szerződését, meg kellene indokolnia, miért válik meg a cégtől. A munkavállalók szerint ez csak akkor igazságos, ha a foglalkoztatót is indoklás terheli. A munkaadói oldal által kifogásolt módosítások között található, hogy ilyen felmondás esetén a dolgozót a felmondási idő legalább kétharmadára mentesíteni kell a munka alól.

Az új munka törvénykönyve alapján a foglalkoztatóknak kötelező lesz munkaköri leírást adni a dolgozók számára, illetve tájékoztatni őket a cégnél működő szakszervezet, üzemi tanács létéről is. Az eddigiekhez képest változás lenne az is, hogyha a munkaadó személyében változás következik be, általános jogutódlás esetén nem csupán a fennálló munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek szállnak át a jogutódra, hanem a megszűnt munkaviszonyból származó követelések is. Indokolt részmunkaidős állások esetén, így például a gyesen, gyeden lévők, a diákok számára lehetővé válna a vasárnapi rendszeres munkavégzés. Az uniós szabályozás általában megengedi a négyhavi munkaidőkeret alkalmazását, ám itthon erre eddig nem volt lehetőség. Az új szabályzók szerint – kizárólag idénymunka esetén – a cég egyoldalú döntése alapján lehetővé válna a négyhavi és a tizenhat heti munkaidőkeret előírása.

A jövő év januárjában életbe lépő módosítások szigorítják a teljesítménykövetelmények megállapítását is. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert előfordul, hogy a munkaadók irreális munkanormákat állapítanak meg, így a munkavállalók még a minimálbért sem képesek megkeresni a teljesítménybérezés során. A javaslat az adott cégnél dolgozók átlagos teljesítményét tekinti száz százaléknak. A dolgozók egyéni teljesítményét és javadalmazását pedig ehhez kell viszonyítani.

A munkaerő-kölcsönzés szabályait is több pontban szigorítaná a kormány. Nem lesz kölcsönözhető például az a dolgozó, akit a munkaadója fél éven belül bocsátott el, majd ismételten alkalmazná, ám most már kölcsönmunkásként. Várhatóan a „bérbevevő” céget is legális foglalkoztatásra ösztönzi az a szabálymódosítás, amely szerint csak akkor állíthatja munkába a dolgozót, ha a kölcsönbe adó cég már bejelentette őt az egységes munkaügyi nyilvántartásba (EMMA). Arra is lehetőség nyílik, hogy az érvényes munkaszerződést mutatja be a kölcsönbe vevőnek a kölcsönadó.

Kevés olyan pontja van a tervezetnek, amelyet a munkaadók és a munkavállalók egy része közösen kifogásol. Ilyen december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítása. Dávid Ferenc, a munkaadói oldal képviselője elmondta, érthetetlennek tartja, hogy hatáselemzés nélkül javasolta ezt a kormány. Ha három napra bezár az ország, tízmilliárdos kiadásuk lehet a cégeknek, hiszen a bért ki kell fizetni erre a napra. A versenyszférában úgyis dolgozni fognak az emberek, ez elsősorban a közszférának adna munkaszüneti napot – fogalmazott Dávid Ferenc. Értesüléseink szerint a nagyobb üzletek, illetve áruházláncok nyitva tartását a belkereskedelmi törvény módosítása fogja lehetővé tenni. A tervek szerint délután két óráig munkaviszonyban álló dolgozók foglalkoztatása is lehetővé válik ezen az ünnepnapon.

Tervezett módosítások a munka törvénykönyvében

2006. január elsejétől a határozott időre szóló munkaviszony felmondása szigorodik gyesen, gyeden lévők számára lehetővé válna a vasárnapi munkavégzés nem lesz kölcsönözhető a fél évvel korábban elbocsátott dolgozó szigorítják a teljesítménykövetelmények megállapítását december 24-e munkaszüneti nap lesz kötelező lesz munkaköri leírást adni a dolgozók számára tájékoztatni kell a dolgozókat a cégen belül működő szakszervezetről.

a munkaadóknak kötelező lesz munkaköri leírást adni a dolgozók számára. Többek között ezekkel egészülne ki a munka törvénykönyve. Koczó Ildikó Tervezett módosítások a munka törvénykönyvében 2006. január elsejétől a határozott időre szóló munkaviszony felmondása szigorodik gyesen, gyeden lévők számára lehetővé válna a vasárnapi munkavégzés nem lesz kölcsönözhető a fél évvel korábban elbocsátott dolgozó szigorítják a teljesítménykövetelmények megállapítását december 24-e munkaszüneti nap lesz kötelező lesz munkaköri leírást adni a dolgozók számára tájékoztatni kell a dolgozókat a cégen belül működő szakszervezetről. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában