Ország-világ

2005.08.02. 00:00

Augusztus 20-ára készül el az Andrássy

Június 30-ra befejeződik az Andrássy úti fasor-rekonstrukció – hirdeti a tájékoztató tábla az útszakasz elején. Ehhez képest eddig csak a 350 darab kőrisfa került a helyére.

Tóth T.

[caption id="" align="alignleft" width="185"] A turisták értetlenül kerülgetik a sétányon tornyosuló kőrakásokat
[/caption]Nincs gyep és pad sem, ahol megpihenhetnének a turisták. Igaz, utóbbiból kevés jár-kel a kőhalmokkal, homokbuckákkal akadálypályává alakított sétányon. Magyar és külföldi is elkerüli a sétálásra szolgáló járdát. – Biztos, hogy ez az Andrássy út? – kérdezi egy német turista a másiktól, a térképet bogarászva. – Az idegenvezető azt mondta, hogy ez az útszakasz a világörökség része, Budapest egyik legszebb útja. De hát nincs hová leülni, és a látvány sem az igazi! – mutat a Rippl Rónay utcai kereszteződésben díszelgő kockakőbarikádra Karl-Heinz Völler. A német turisták gyorsan továbbállnak, csak néhány munkás marad a környéken. Ők a fák tövében találgatják, vajon miért akadt el a munka a faültetésnél. Biztos elfogyott a pénz, vetik oda a locsolócsőt tartva. Kiderül, hogy ezúttal – kivételesen – nem ez akadályozta a folytatást.

– Több probléma is adódott, amire előre nem készültünk fel – magyarázza Kocsis László, a kivitelező Főkert Rt. igazgatója. – A kései fagyok miatt február helyett csak márciusban tudtunk nekilátni a faültetésnek. Azután kiderült, több cég nem engedélyezi, hogy az automata öntözőrendszert rácsatlakoztassuk az elektromos hálózatukra. Erről most egyeztünk meg a Siemensszel. Végül a főpolgármesteri hivatal kérésére fakorlátot kell kihelyeznünk a fasor mentén a parkoló autók ellen.  Ezeket engedélyeznie kellett a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak. Most végre elhárultak az akadályok, és tizedikétől gőzerővel indul a munka. Elkezdik vetni a fűmagot, kihelyezik a padokat és a korlátot  Ez azt jelenti, ha minden jól megy, augusztus huszadikán már rá lehet merészkedni a sétányra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában