Ország-világ

2005.08.25. 00:00

Britek kanmurija Prágában

A megújult cseh főváros méltán népszerű a külföldi turisták körében. A prágaiak azonban ennek nem örülnek maradéktalanul.

Csák Elemér

Divattá lett Prágában a stag-party: angol fiatalok ide járnak megünnepelni felnőtté válásukat. „Évente mintegy 40 ezer brit ifjú tart kanmurit az óváros valamelyik sörözőjében” – mondta el a Le Temps című lapnak a hétvégi ivászatok egyik fő szervezője, Tom Canyon. A direktor tisztában van vele: Prága népszerűsége összefügg a fapados járatok olcsóságával. Maguk a bulizó fiatalok pedig azt nem titkolják, hogy a vonzerőt a sörön kívül a szőke lányok is növelik. Egy Derek nevű 29 esztendős férfi például  precízen kiszámolta: egy bárból olyan öszszegért kapott magának partnert, amelyért otthon legfeljebb tíz üveg sört vehetett volna.
A csehek hozzászoktak a sörturizmushoz, korábban a kelet-németek töltötték itt szívesen szabadidejüket. A brit fiatalok azonban sokkal gátlástalanabbak, zajosabbak, és „nem jellemző rájuk a szerénység”. A helyzet odáig fajult, hogy a cseh lányok és asszonyok esténként elkerülnek bizonyos városrészeket.
A történelmi Vencel tér egyik utcáját pedig, ahol a bulik általában lezajlanak, a helyi folklór Stag streetnek hívja.
Egyes magukra adó vendéglősök már kiírták az ajtóra: No stag. A Czechturism utazási iroda vezetője, Rostislav Vondruska szerint be lehetne vezetni bizonyos korlátozásokat, de félő, hogy ezt megsínyli az egész ágazat. Van azonban egy megoldás, amit a kanmurik szervezője vetett fel: hasonló felnőttavató partikat máris rendeznek Budapesten és Tallinnban, hamarosan pedig Varsó és Pozsony is felkerül az úti célok listájára. S ekkor majd a tombolni vágyó brit ifjak eloszlanak az európai nagyvárosokban.

Homo britannicus

A briteknek az a bajuk, hogy nem tudnak inni és nem ismerik a mértéket – írja a Le Figaro. A binge drinking, a tivornyázás a gyakorlatban náluk azt jelenti, hogy leisszák magukat a sárga földig. Szociológusok és egészségügyi szakemberek szerint az össznemzeti hobbi tovább terjedhet, ha életbe lép novemberben egy új rendszabály. A rendelet ugyanis engedélyezi a pubok és egyéb műintézmények nyitvatartási idejének további meghosszabbítását. Egy statisztika szerint őfelsége alattvalói közül évente 22 ezren halnak meg a mértéktelen ivás miatt. Egy kutatóintézet kimutatta: a szigetországban minden harmadik férfi és minden ötödik nő több alkoholt fogyaszt a kelleténél, s gyerekeik ezen a példán nőnek fel. A problémát tovább növeli, hogy a szeszesital-forgalmazók újabban alacsony alkoholtartalmú szénsavas italokkal szoktatják rá a nőket és a fiatalokat az ivásra.

Egy statisztika szerint őfelsége alattvalói közül évente 22 ezren halnak meg a mértéktelen ivás miatt. Egy kutatóintézet kimutatta: a szigetországban minden harmadik férfi és minden ötödik nő több alkoholt fogyaszt a kelleténél, s gyerekeik ezen a példán nőnek fel. A problémát tovább növeli, hogy a szeszesital-forgalmazók újabban alacsony alkoholtartalmú szénsavas italokkal szoktatják rá a nőket és a fiatalokat az ivásra. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában