Ország-világ

2005.08.10. 06:20

Búcsúleveleket írtak a mélyben

Botrányos részleteket hozott nyilvánosságra az orosz sajtó a mini tengeralattjáró balesetéről.

Csák Elemér

Egy szupertitkos antennát kellett volna kiemelnie a Priz ASz–28 legénységének; ebbe gabalyodott bele a mini tengeralattjáró – írják mértékadó orosz lapok. Alapvetően ezért tartották titokban a flottánál a balesetet, és ez volt az oka annak, hogy nem engedték kirángatni a kelepcéből a batiszkáfot. „Moszkva utasítása az, hogy meg kell óvni az antennát” – ez volt a válasz a tengerészek kérdésére, miért nem húzzák a felszínre őket.

A Kommerszant című lap közli azokat az árulkodó mondatokat is, amelyek a bátor legénység tagjai és a honvédelmi miniszter találkozóján elhangzottak. Amikor szóba került, hogy a mentés során először 30 méterre emelték őket, az egyik matróz közölte: mindvégig a tengerfenéken voltak. „Nem vettétek észre az emelést” – vágott közbe a mentőalakulat parancsnoka. A tiszt azt is hevesen cáfolta, hogy az antennát akarták menteni a matrózok rovására. Az újságok megírták azt is, hogy a múlt csütörtöki balesetről másnap egy névtelen telefonáló értesítette a petropavlovszki rádióállomást; a flotta vezetői csak ezután ismerték el, hogy a Priz a mélyben rekedt. A Roszszijszkaja gazeta közli: az admirálisok végig igyekeztek mindent eltitkolni az újságírók elől.

A mentés késlekedése miatt vasárnap a legénység tagjai búcsúleveleket kezdtek írni. „Érzem, hogy már nem térek haza. Nincs több remény” – idéz az egyikből a Kommerszant. Az alakulat parancsnoka erről azt mondta: „Érthető volt a fiúk helyzete. Két darabka kétszersültet ettek naponta, egy korty vizet ittak, és egymáson feküdtek, hogy meg ne fagyjanak”.

A NEWSru internetes hírügynökség szerint a baleset körülményeit minden érintett helyen vizsgálják, Moszkvától Nyizsnyij Novgorodig, ahol a mini tengeralattjárót tervezték és készítették. Közben kitudódott az is, hogy pénzhiány miatt nem korszerűsítették az orosz flotta mentőhajóit és -eszközeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában