Ország-világ

2005.08.13. 00:00

Csali e-mailek lepik el a hálót

Új irányzat rajzolódott ki a világhálón júliusban. A kéretlen elektronikus levelek küldői az emberek félelmeire alapoznak. Az új típusú spamek az egyén, a család és az otthon biztonságát védő termékeket reklámoztak.

Bán Károly

A világhálón terjedő és immáron a magyarországi számítógépeken is nagy számban felbukkanó ismeretlen eredetű levelek adják a Föld sok országában a teljes internetes forgalom 80–90 százalékát – mondta lapunknak Fórján Tamás, a 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója. Idehaza ez még nem így van, ám a kéretlen levelek küldői és a levélszemetek száma rohamosan, szinte napról napra nő. A kéretlen levelek küldői fene nagy segítőkészségről tesznek tanúbizonyságot. Korábban főként az antidepresszánsokra, a teljesítmény- és potenciaserkentő szerekre, valamint olcsó hitelekre próbáltak bennünket elcsábítani.

Ráadásul ma már a kéretlen leveleket használják fel a leggyakrabban vírusok terjesztésére és kémprogramok telepítésére. A kémprogram figyeli a billentyűmozgásokat, és ezek segítségével lehet illegális műveleteket végrehajtani, például megfejteni az elektronikus banki kódot. Érdekes, hogy júliusban tovább esett a pornográf témájú kéretlen levelek száma, s szinte eltűntek a kutyatartással kapcsolatos spamek is, holott azok a levélküldők kedvenc témái közé soroltattak hosszú-hosszú éveken keresztül.

De kik is a levélküldők, kik és miért pénzelik őket? Mi mozgatja ezt a szédítően fejlődő üzletágat? A válasz egyszerű – magyarázza Fórján Tamás szakértő: az üzletet a nagy profit elérhetőségének lehetősége élteti. Néhány száz dollárból, 50–60 ezer forintból el lehet küldeni 5 millió címre egy elektronikus levelet. S ha száz netező közül csak két százalék nyitja meg, potenciálisan az is 100 ezres ügyfélkör. A reklám- és marketing költségek megspórolásával elérhető haszon még így is óriási lehet.

A mai modern informatikai technika már azt is lehetővé teszi, hogy a számítógépünkre – tudtunk nélkül – kéretlen levélküldő programokat telepítsenek, így aztán mi magunk is „szemetelőkké” válunk, anélkül, hogy bármit sejtenénk erről. A csali e-maileket ma már képfájlokban is el tudják küldeni, amikor elég a kép megjelenítése, s a programot már rá is telepítették számítógépünkre. Ezek a módszerek azért terjedtek el, mert az internetszolgáltatók ma már visszautasítják a több milliós tételben küldött e-maileket. Ez ellen csak úgy tudnak védekezni a spamküldők, ha egyszerre több helyről indítják útnak a kéretlen leveleket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában