Ország-világ

2005.08.12. 00:00

Feltétel a magyarnyelv-tudás

Ötmillió lej büntetést szabott ki a bukaresti Országos Diszkriminációellenes Tanács Csíkszereda polgármesterére. Ráduly Róbert polgármester lapunknak elmondta, hogy a büntetést azért kapta, mert az általa vezetett polgármesteri hivatal álláshirdetéseiben feltételként szabta a magyarnyelv-tudást. Ráduly Róbert a sajtóból értesült a döntésről, amellyel nem ért egyet. Mint mondta, a harmincezer forintnak megfelelő büntetést nem az összeg nagysága, hanem elvi okokból nem fogja befizetni.

Izing Antal

Ráduly elmondta, hogy Csíkszereda 38 ezer lakosa közül 32 ezer ember a magyar nyelvet anyanyelveként beszéli. A hivatal belső kommunikációjában a magyar nyelvet használják, mert mindenki beszéli a nyelvet. Az önkormányzathoz tartozó intézményekben kettőszáznegyven ember dolgozik, a hivatal létszáma nyolcvanhét fő. Ráduly a kapustól, a jegyzőtől, a titkársági dolgozóktól, az ügyfélszolgálati munkatársaktól azért kéri a magyar nyelv ismeretét, mert anélkül a csíkszeredai hivatal működése megbénulhat.

Asztalos Csaba, az elmarasztaló döntést hozó Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke szintén nem ért egyet a döntéssel, s ennek a román sajtóban hangot is adott. Ráduly erről úgy vélekedik, hogy az elnöknek ebben az esetben le kellene mondania, hiszen erkölcsi és szakmai összeférhetetlenség áll fenn.

Ráduly Róbert közölte, hogy amikor román anyanyelvű ügyfélhez fordul szóban vagy írásban a csíkszeredai hivatal, akkor a román nyelvet használják, ez egy teljesen természetes, a mindennapi életet megkönnyítő gyakorlat. Ráduly szerint a magyarnyelv-tudás kérése már csak azért sem lehet diszkriminatív, mert a kisebbségben élő magyarok anyanyelvének használatát a román alkotmány is biztosítja. Ha a hivatalok munkatársai nem beszélnék a magyar nyelvet, ez az alkotmányos jog sérülne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában