Ország-világ

2005.08.08. 06:27

Frissítő torna kávé helyett

Ebéd után néhány órával menetrendszerűen megnő az irodákban felállított kávéautomaták forgalma. Délután 3–4 körül mintha vezényszóra törne az emberekre a fáradtság. Néhány frissítő gyakorlattal percek alatt felélénkülhet.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="130"] Az ebéd utáni fáradtság ellen ne kávéval küzdjön, hanem üdítő tornával
[/caption]Létezik olyan természetes módszer, amellyel újra lehet indítani az agyat. Bizonyos mozdulatsorok ugyanis a két agyféltekét szorosabb együttműködésre ösztönzik. A szakemberek szerint
a belső szervek ezáltal jobban ellátják feladatukat, és a test megtelik életerővel. Már napi öt perc gyakorlás oldja a feszültséget, javítja az emlékezetet és fokozza a teljesítőképességet. Nyolc gyakorlatot választottunk ki, amelyek révén rövid idő alatt felpörgetheti agyműködését.

1. Pozitív pontok
Három-három ujját helyezze kétoldalt a szemöldöke fölé, a homloka közepére. Hunyja be szemét, és finoman feszítse meg homlokán a bőrt.

2. Agyi pontok
Bal kezével a köldökét, jobbal pedig a bal kulcscsontja alatti pontot masszírozza finoman (körülbelül három centire a szegycsonttól). Közben a szemét mozgassa balról jobbra.

3. Figyelempontok
Két ujját helyezze a felső ajkára, másik kezét tegye a hátára, a farkcsont fölé. Lélegezzen mélyeket, közben tekintetét lassan emelje a mennyezetre, majd vissza. Ismételje háromszor, lehetőleg minél lazább felsőtesttel.

4. Frissességpontok
Két ujját tegye az alsó ajkára, másik kezét pedig a hasára, ujjai lefelé mutassanak. Ezúttal is emelje tekintetét a mennyezetre, majd lassan a padlóra és vissza. Lélegezzen az orrán át lassan mélyeket. Háromszor ismételje meg.

5. Nyaktorna
Álljon egyenesen, vállát lazán eressze le. Fejét húzza be, és döntse tizenötször jobbra, tizenötször balra. Ismételje meg a gyakorlatot kissé előrehajtott fejjel is. Munka közben ellazítja a megmerevedett nyakizmokat, különösen, ha számítógéppel dolgozik, és keveset mozog.

6. Ásítás
Ásítás közben finoman masszírozza nyelőizmait. Ily módon ellazul az állkapocsízület, amelyen át számos idegpálya fut. Fokozza a figyelmet, pihenteti a szemét, elősegíti a gondolkodást.

7. Fültorna
Füleit finoman húzza hátra, eközben a peremét fordítsa kifelé. Ismételje meg 5–15 alkalommal. Javítja a hallást, serkenti a rövid távú emlékezést.

8. Nyolcasok
Előrenyújtott karokkal rajzoljon a levegőbe nagy, fekvő nyolcasokat. Szemével kövesse a hüvelykujját. Ismételje meg a gyakorlatot háromszor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában