Ország-világ

2005.08.02. 00:00

Kecskéket a kormányprogramba!

Kaszálás helyett egész más módszert választott a MÁV egyik angyalföldi ingatlanának parlagfűmentesítésére. Kecskékre cserélték a fűnyírót. Egy parlamenti képviselő szerint a kecskéket be kellene emelni a kormányprogramba.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="133"] A tegnapi sajtótájékoztatón az is bebizonyosodott: a kecskék valóban békés, barátságos állatok
[/caption]Jó munkát végeznek a kecskék a budapesti, XIII. kerületi Népszigeten. Gazdájuk, Soltész János, a MÁV Északi Vízmű vezetője. Az állatok a MÁV négyhektáros területén jelenleg hivatalból legelik a parlagfüvet. A kecske szinte mindent megeszik. Karácsony után még a megmaradt fenyőfákat is ide-hordják nekik, mert azt sem vetik meg a mekegő állatok. A kecskék szabadon bóklásznak a ház körül. Gazdájuk mekegést utánzó hívó szavára összesereglenek. Amúgy nem ártanak a légynek sem. Ha látogató érkezik, kíváncsian szaladnak a vendégek elé ételt kunyerálni. Jönnek is gyakran a szülők a gyerekekkel állatsimogatóba. Vagy kecsketejért. Tegnap parlamenti politikusokkal ismerkedtek a jószágok. Orosz Sándor, Illés Zoltán és Pettkó András képviselőt elsősorban nem a fiatal gidák és a vén kecskék érdekelték. A parlagfűirtás különleges, de egyszerű és természetes módját tekintették meg a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület meghívására.

Illés Zoltánt annyira meggyőzték a látottak, hogy rögtön két ötlete is támadt. Mindenekelőtt javasolni fogja, hogy 20 és 100 millió forint közötti büntetést is kiszabhassanak azokra a nagyobb cégekre, amelyek nem irtják ki a parlagfüvet saját telkükön. Az ebből származó bevételből el lehetne indítani az országos kecskés parlagfű-mentesítést. Illés Zoltán elképzelése szerint európai uniós forrásból és kormányzati támogatásból lehetne ösztönözni a kecsketenyésztést. Kifejezetten parlagfűirtás céljából. Kezdetben 60-70 millió forint is elég lenne ahhoz, hogy bevonják az ország meglévő kecskeállományát a programba. A feladatra vállalkozó gazdáknak csupán annyi lenne a dolguk, hogy a parlagfűvel fertőzött területekre kihajtsák az állatokat. A kecskék ott már tudják, mi a dolguk. A kormány így egyben munkát is adna a jelenleg munkanélküli mezőgazdasági dolgozóknak. Mindezeket a feladatokat Illés Zoltán szerint egy kormánybiztosnak kellene a jövőben összefognia. A kecsketenyésztőknek így munkájuk lenne. A parlagfű kiirtása ugyanis lassan megy. Becslések szerint öt-hat esztendő munkájával el lehet tüntetni a gyomnövényt. A kecskék erre azért is alkalmasak, mert a parlagfűnek leginkább a virágját kedvelik. Ha lelegelték a sárgás szirmokat, a növény már nem tudja szétszórni a szaporodásához szükséges polleneket.

Napi két-három deciliter fogyasztása már elég a parlagfű-allergia ellen

A kecsketej rendszeres fogyasztása megszünteti a parlagfű-allergia tüneteit. Napi két-három deciliter már elég a panaszmentességhez. Vitamintartalma háromszorosa a tehéntejének, és könnyebben is emészthető annál. Azok is fogyaszthatják, akiknek a tehéntej amúgy allergiát okoz. Olyan anyagot is kimutattak belőle, amely gátolja a sejtburjánzást. Így bizonyos esetekben elősegítheti a rákos betegek gyógyulását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában